Kırmızı ete yüzde 20 zam yolda
ETBİR Başkanı Ahmet Yücesan, 2018'de kırmızı et üreticisinin maliyetinin yüzde 30-35 arttığını belirterek Kurban Bayramı'ndan 1-1.5 ay sonra kırmızı etin yüzde 20 zamlanacağını söyledi.
- | Son Güncelleme:
- | İş'te Gündem
Maliyetlerindeki artışı sattığı ürün fiyatlarına yansıtamadığından yakınan kırmızı et sanayicileri, bayramdan sonra ete zam yapmaya hazırlanıyor.
Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, "2018’de kırmızı et üreticisinin maliyeti yüzde 30-35 arttı. Ancak perakende fiyatlar yalnızca yüzde 10 artabildi. Yüzde 20’lik bir kaybımız varken sütteki zam yüzde 30’u, beyaz etteki zam yüzde 37’yi buldu. Bu yüzden Kurban Bayramı’ndan 1 ya da 1.5 ay sonra kırmızı ete yüzde 20’lik bir zam gelebilir. Piyasa bu oranı kaldırmazsa da fiyatlar en az yüzde 5-10 artacaktır" dedi.
Cumhuriyet'ten Gamze Bal'ın haberine göre, son 10 yıldaki maliyet artışları 2018’e kadar makul seviyede artarken, ekonomik krizin derinleştiği 2018’in ağustos ayından itibaren belirgin bir şekilde artmaya başladığını ve üreticiyi zora soktuğunu kaydeden Yücesan, “Bu durum halkın satın aldığı ürünlerde de anormal fiyat artışlarına yol açtı" diye konuştu.
'KIRMIZI ET TÜKETİMİ 9 KİLOYA DÜŞTÜ'
Öte yandan canlı hayvan ithalatı bu yılın ilk 6 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 63 azalırken, ihracatta yüzde 32’lik artış kaydedildi. Geçen yılın ilk yarısında yapılan 884 milyon dolarlık canlı hayvan ithalatı 558 milyon dolar azaldı.
Düzenleme: Kasap köftede sınır kalktı, artık etten salam-sucuk üretimine izin geldi
ETBİR olarak sahada yaptıkları araştırmalar sonucunda, 2018’de yıllık kişi başı kırmızı et tüketimi 14 kilo iken 2019’da 9 kiloya düştüğünü belirten Yücesan, "Sanayicinin satın aldığı ette yüzde 30, yurttaşın aldığında ise yüzde 35-40 talep daralması oldu. 2018’in temmuz ve ağustos aylarında yaşadığımız olumsuz tablo, 2019’da da aynı şekilde devam ediyor. Üretim düşüyor, tüketim azalıyor. Yıl sonuna kadar da bu olumsuzluğun düzeleceğini sanmıyorum. Tablo değişmeyecek" ifadelerini kullandı.
Albayrak’tan itiraf gibi ‘sigara zammı’ açıklaması
Türk-İş Başkanı bakanla konuşurken mikrofonu açık unuttu: Uzasa işi karıştıracağız, en azından kapattım böyle
Bodrum Havalimanı'nda facia kıl payı atlatıldı
7 diploma bir işe yaramadı: 41 yaşında işsiz
İkramiye çıkmayan bileti atmayın! 100 Bin TL'ye satılıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan o yapıyı inceledi
657 milyon zarar eden ÇAYKUR tanıtıma 11 milyon harcadı
75 milyar dolarlık bir Varlık Fonu öyküsü: Yüzde 3 faizle 75 milyar dolar
Hükümet ile Türk-İş anlaştı: İşte zam oranı



YORUMLAR
Yorum Yap