Kerim Rota’dan çarpıcı iddia: 60 milyar TL zarardan 70 milyar kâra
Ünlü bankacı Kerim Rota, Merkez Bankası'nın büyük miktarda döviz sat-al işlemi yaparak, 60 milyar TL zarardan bir anda 70 milyar kâra geçtiğini iddia etti.
- | Son Güncelleme:
- | İş'te Gündem
Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, KRT TV canlı yayınında Karar Yazarı Akif Beki'nin sorularını cevapladı. Rota, "Merkez Bankası'nın 31 Aralık'ta bir günde 130 milyar kâr yaptığını göreceksiniz" diyerek şunları söyledi:
60 MİLYAR ZARARDAN 70 MİLYAR KÂR
"Merkez Bankası, 30 Aralık'tan 31 Aralık'a bir anda 60 milyar zarardan 70 milyar kâra geçti. Burada zararda olan kurumu zararda göstermemek kârlı göstermek için elindeki döviz işlemlerini bir Hazine'yle ya da bir kamu bankasıyla realize edilmesi durumu var."
Kerim Rota sözlerini şöyle sürdürdü:
"Elinizde sizin 8 liradan döviz var. Merkez Bankası için söylüyorum, bu dövizler bir yerde duruyor. Sonra bunları 13 liradan satıyorsunuz.
Aradaki 5 lirayı kâr yazıyor ve bu seneki defterlerinizi daha iyi gösteriyorsunuz. Şunu göstermemek istediklerini anlıyorum, 'Merkez Bankası 70 milyar zarar etti' denmesin diye yapmış olabilirler.
O zaman sıfıra getir. Neden 60 milyar kâra geçirip seneye temeddüte atacaksın? Bu kâr nisan ayında Hazine'ye gidecek.
30 ARALIK BİLANÇO VAZİYETİ
Merkez Bankası 30 Aralık tarihli bilanço vaziyeti, bankanın 70 milyar TL'ye yakın zarar yazacağını gösteriyordu. Merkez Bankası en son 2005 yılında zarar etmişti.
Goldman Sachs'tan korkutan enflasyon ve faiz tahmini
Bankalardaki TL tasarruflar eridi
Faiz indirimleri 1.8 trilyon lira borç yükü getirdi
Döviz kurlarında düşüş; dolar 12,80 liraya çekildi
Yapı Kredi Bankası yine çöktü! Müşteriler isyanlarda
Talimat! İhracat bedelinin yüzde 25'i MB'ye satılacak
Dolar 14 TL seviyelerine dayandı
Altın Piyasaları Uzmanı Memiş: Gram önce 'dip' yapacak sonra 1450 lira olacak
3 ekonomistten dikkat çeken dolar tahmini!



YORUMLAR
Yorum Yap