Karşılıksız çekler rekor kırdı: Büyük şirketler de ödeme yapamıyor

Ekim ayında karşılıksız işlem gören çeklerin tutarı 26,39 milyar TL'ye ulaştı. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 34,8 artış kaydedildi. Ekonomist İris Cibre Lostar, çek piyasasındaki daralmaya dikkat çekerek büyük ölçekli firmaların da karşılıksız çek vermeye başladığını belirtti.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Elektronik Veri Dağıtım Sistemi (EVDS) verilerine göre, Ekim 2026'da toplam 727 bin 63 çek ibraz edildi. Bu çeklerin toplam tutarı 676,5 milyar TL olarak kaydedildi.

İbraz edilen çek adedi eylül ayına göre yüzde 22,1 azalırken, toplam tutar yüzde 13,3 geriledi. Geçen yılın aynı ayına göre ise çek adedinde yüzde 26,8 düşüş yaşanırken, toplam tutar yüzde 0,2 arttı.

KARŞILIKSIZ ÇEK TUTARI 26,39 MİLYAR TL

Ekim ayında 21 bin 460 çek karşılıksız işlem gördü. Bu çeklerin toplam tutarı 26,39 milyar TL'ye ulaştı. Eylül ayında 23 bin 956 çek karşılıksız çıkarken toplam tutar 25,65 milyar TL olmuştu.

Böylece karşılıksız çek adedi aylık yüzde 10,4 azalırken, karşılıksız çek tutarı yüzde 2,9 arttı. Geçen yılın ekim ayında 21 bin 713 çek karşılıksız çıkmış, toplam tutar 19,58 milyar TL olarak kaydedilmişti. Buna göre karşılıksız çek tutarındaki yıllık artış yüzde 34,8 oldu.

KARŞILIKSIZ ÇEKLERİN PAYI YÜZDE 3,9'A ÇIKTI

Karşılıksız çeklerin toplam ibraz edilen çek tutarı içindeki payı, geçen yılın ekim ayındaki yüzde 2,9 seviyesinden yüzde 3,9'a yükseldi. Bu oran eylül ayında yüzde 3,3 olarak kaydedilmişti.

Adet bazında ise ekim ayında ibraz edilen çeklerin yüzde 2,95'i karşılıksız çıktı.

İRİS CİBRE'DEN SERT YAVAŞLAMA UYARISI

Ekonomist İris Cibre Lostar da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda çek piyasasındaki gelişmelere dikkat çekti.

Toplam ibraz edilen çek adedinin eylül ayında yüzde 30, ekim ayında ise yüzde 27 düştüğünü belirten Lostar, piyasada çok daha az çek dolaştığını ifade etti.

Buna karşın karşılıksız çek oranlarının hızla arttığını kaydeden Lostar, karşılıksız çek adedi ve tutarının 2019'dan bu yana en yüksek seviyeye çıktığını belirtti.

Karşılıksız çek tutarlarındaki artışın özellikle dikkat çekici olduğunu vurgulayan Lostar, giderek daha büyük ölçekli firmaların çeklerinin de karşılıksız kaldığını ifade etti.

Lostar, PMI verileriyle birlikte değerlendirildiğinde ekonomide beklenenden çok daha sert bir yavaşlamayla karşı karşıya kalınabileceği uyarısında bulundu.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol