İşte Kıbrıs'taki kavganın nedeni: Rezervler göz kamaştırıyor
Kıbrıs başta olmak üzere Doğu Akdeniz’de yaşanan büyük mücadelenin boyutu belli oldu. Doğalgaz ve petrol için 15 ülke bölgede faaliyet yürütüyor
- | Son Güncelleme:
- | İş'te Gündem
Kıbrıs başta olmak üzere Doğu Akdeniz'de yaşanan büyük mücadelenin boyutu belli oldu. Bölgede 3.5 trilyon metreküp doğalgaz ve 2 milyar varil petrol olduğu belirlendi.
Doğalgaz ve petrol için 15 ülke, bölgede sondaj ve arama faaliyeti yürütüyor. Coğrafi olarak bölgeye sınırı bulunan Türkiye, İsrail, Mısır, KKTC, GKRY, Yunanistan, Lübnan, Suriye ve Libya'nın yanı sıra, sınırı olmamasına rağmen ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Güney Kore de bu dev enerji pastasından pay alma peşinde.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), ABD'li Exxon Mobil ve Noble, Fransız Total, İtalyan Eni, Güney Koreli Kogas, Katar Petroleum, İngiliz BG ile İsrailli Delek ve Avner firmaları Doğu Akdeniz'de doğalgaz ve petrol bulmak için çalışma yapıyor.
TÜRKİYE 2 GEMİ İLE DEVREDE
Doğalgaz ve petrol arama faaliyetlerinin yürütüldüğü bölgedeki birçok parselde, İtalyan'ın yüzde 80, Güney Koreli şirketin ise yüzde 20 oranında ortak lisansı bulunuyor.
Türkiye ise ABD, İngiltere, Fransa, Katar ve İtalya gibi ülkelerin Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile ilan ettiği münhasır ekonomik bölgeyi tanımıyor.
Faaliyetleri TPAO yürütüyor
Kıbrıs adasının kuzey, doğu ve güney kısımlarında ise, KKTC tarafından TPAO'ya ruhsat sahaları verildi. KKTC'nin münhasır ekonomik bölgesinde olan bu bölgelerde, TPAO'ya ait Fatih, Yavuz ve Barbaros gemileri arama ve sondaj faaliyetleri yapıyor.
Emin Özgönül/Sözcü
657 milyon zarar eden Çaykur, borç yapılandırmasına gidiyor
Bakanlık ağaca 'çalı' dedi, otoyolu tabiat parkından geçirdi
İSO 1000'de ambalaj sektöründeki firma sayısı 61'e yükseldi
Türkiye’ye gelen doğrudan yatırımlar 12.4 milyar dolara çıktı
Herkes siyez ekince buğdaylar tarlada kaldı
290 Bin TL'lik iPhone 11 için ön siparişler başladı
Bakan Kurum'dan Bodrum'da inceleme: O proje mühürlendi
THK eski başkanı: Yangınlarda uçak kullanılsaydı bir hektar bile yanmazdı
Konut satışı yüzde 17.5 azaldı, yabancıya satış patladı



YORUMLAR
Yorum Yap