İşte içinden boya çıkan çay markaları....

Tarım Bakanlığı'nın ifşa listesine göre baharat, et ve salçalarda sık sık kullanılan kimi yasaklı gıda boyaları çayda da tespit edildi.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2 Ekim’den bu yana internet sitesinden markaları ifşa ederek ‘taklit ve tağşiş gıdalar’ listesini açıklıyor

Listedeki en tehlikeli maddelerden biri ise gıda boyası. Baharat, et ve salçalarda sık sık kullanılan ve kimi yasaklı olan gıda boyaları çayda da tespit edildi.

Bakanlığın farklı tarihlerde güncellediği listede çeşitli çay markalarının da gıda boyası kullandığı belirtiliyor.

Gıda boyası neden tehlikeli?

Halk sağlığı uzmanı Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, liste üzerinde yaptığı incelemelerden sonra Gazete Duvar'a yaptığı açıklamada 'gıda boyası' tehlikesini şöyle aktarmıştı:

"Gıda boyası, sadece salça ve baharatlarda kullanılmıyor, ette de rengi tutturmak için farklı boyalar kullanılabiliyor. Bunlar, mevzuata göre yasak olan boyalar ve bunların bir kısmı farklı sektörlerde kullanılabilir.

Şöyle bir örnek vereyim size; mesela 'anelin' diye bir boya vardır. Bu boya tehlikeli bir boyadır, birçok yerde kullanılır, ama gıda dışındaki sektörlerde kullanılır. Dünyanın farklı yerlerinde yağlarda kullanıldığında toksik yağ sendromu denilen zehirlenmeye yol açmıştır, ölümlere sebep olmuştur. Bu boyaların kullanımı konusunda ciddi riskler olabileceğini unutmamak lazım. Boyaların kullanımı, çeşitli alerjilere, toksik belirtilere, hatta bazıları uzun vadede kullanımı devam ederse kanserlere bile sebep olabilecek özellikler gösterir."

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol