İstanbul'da 27 katlı tabut yıkılıyor

İstanbul’un göbeğinde kaba inşaat olarak 34 yıldır duran 27 katlı dev rezidans için yıkım kararı çıktı. İnşaatın arazisi ise yeşil alan olacak.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

‘Depreme dayanıksız’ olduğu ve görüntü kirliliği yarattığı gerekçesiyle şikâyet yağan binaya gelen belediye ekipleri, içinde yıkım çalışması başlattı

İstanbul’un Sarıyer Hacıosman’da, yıllardır kaba inşaat olarak kalan ve “tabut” olarak nitelendirilen 27 katlı dev rezidans inşaatında yıkım başladı. Depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle eleştirilen yapının yıkım çalışmalarının birkaç gün içinde tamamlanması bekleniyor.

Yıkım, bölge sakinleri ve çevre halkı tarafından dikkatle izleniyor. Belediye yetkilileri de bölgenin güvenliği ve halkın huzuru için gerekli tüm önlemlerin alındığını belirtti.

ERKENDEN İŞE KOYULDU

34 yıldır kaba inşaat halinde kalan ve 400 konut, 50 ticari alanlık rezidansa dönüştürülmek istenen binanın depreme dayanıksız olduğu vurgulanmıştı. CHP’li Sarıyer Belediyesi ekipleri, depreme dayanıksız olduğu belirtilen 27 katlı binaya yıkım işlemi için dün sabah erken saatlerde bölgeye gitti. Çok sayıda polis ekibi de güvenliği sağlaması için çağırıldı. Belediye ekipleri, “ne olursa oldun kanunun uygulanacağı ve yıkım işleminin tamamlanacağını” belirtti. Öte yandan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi tarafından 2 Ekim 2020 tarihinde hazırlanan raporda da binanın deprem yönetmeliğine uygun hale getirilmesi için güçlendirilmesi gerektiği belirtilmişti.

34 YILDIR TAMAMLANMADI

1995 yılında otel olarak planlanan ve inşaat ruhsatı alınan bina, yıllar içinde hukuki süreçlerle boğuştu. Ruhsatları iptal edilen yapının, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 30 Haziran 2019 tarihinde Yapı Kayıt Belgesi verilmişti. JW Marriott adı altında 400 konut ve 50 ticari alandan oluşacak bir rezidansa dönüştürülme planları yapılan yapı, 2023 Mart’ında tekrar inşaat çalışmalarına başlanmıştı. Ancak, yapılan değerlendirmeler sonucunda bina deprem güvenliği standartlarını karşılamadığı için yıkım kararı alındı. Yıkımın ardından alanın yeşil alan olarak düzenleneceği açıklandı.

KOROZYONA UĞRADI DEPREME DAYANIKSIZ 

Uzmanlar kaba inşaatın 34 yıl boyunda korozyona uğradığını, depreme karşı dayanıklı olmadığını ve ilk depremde bir felaket yaşanabileceği her fırsatta hatırlatıyordu. Yapının kötü durumda olduğunu belgeleyen son rapor ise 2 Ekim 2020’de hazırlanmıştı. 

İstanbul’un en gözde yerlerinden Tarabya sırtlarında, Boğaz’ı boydan boya gören 27 katlı otelin yapımı için ilk ruhsat, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan 1989’da alındı. Ertesi yıl da inşaat başladı.

SAHİBİ ÖLDÜRÜLDÜ

 1995’te inşaat sahibi işinsanı İsmet Uran öldürüldü. Bu olayın ardından 9 yıl boyunca ağır aksak ilerleyen inşaat 2004’te tamamen durdu. Bir vatandaşın, bakanlığın verdiği ruhsatta imar planının olmadığını gerekçe göstererek açtığı dava, mahkeme tarafından haklı bulundu. Danıştay ruhsatı iptal etti.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol