İşletmeler zorda, borç krizi büyüyor!
Sanayiciler, KOBİ’ler nakit darboğazına girerken, borçlarını da döndüremiyor. Küçük işletmelerde sıkıntı daha büyük. 284 bin KOBİ bankaların borç takibine girdi.
- | Son Güncelleme:
- | İş'te Gündem

Reel sektör derin bir finansal sıkışıklıkla karşı karşıya. Artan maliyetler, yüksek enflasyon ve daralan iç ve dış talep işletmelerin üzerindeki baskıyı artırırken, bu sorunlara bir de finansmana erişimde yaşanan tıkanıklık eklendi.
Sanayiciler, ihracatçılar ve KOBİ’ler adeta nakit sıkışıklığıyla boğuşurken; bankaların kredi musluklarını kısmış olması krizin etkilerini daha da derinleştiriyor. Artan maliyetler özellikle düşük marjla çalışan KOBİ’lerin sermaye döngüsünü zayıflattı.
YÜZDE 81 YÜKSELDİ
Nefes'ten Şehriban Kıraç'ın haberine göre artan maliyetler karşısında fiyat artışına gidemeyen işletmeler, nakit akışlarını çevirmekte zorlanıyor.
Yatırım yapmak bir yana, günlük operasyonel maliyetleri karşılamak için bile krediye ihtiyaç duyuluyor.
4 Nisan haftasında bankaların takibe aldığı kredi miktarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 81 artışla 358 milyar lirayı aştı.
Geçen yıl aynı dönemde takipteki kredi miktarı 198 milyar lira civarındaydı.
KOBİ’LER BATIYOR
BDDK verilerine göre 4 Nisan haftasında KOBİ kredilerinde batık oranı da son bir yılda ikiye katlanarak 108 milyar liraya yükseldi.
İşletmeler işlerini döndürmek için daha fazla kredi almaya yöneldi. Şubat 2025’te bankalardan kredi kullanan KOBİ niteliğindeki müşteri sayısı 5 milyon 790’dan 6 milyon 101 bine yükseldi.
Aynı dönemde takibe düşen müşteri sayısı ise 267 bin 519’dan 16 bin 387 kişilik artışla 283 bin 906’ya fırladı.
Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Sönmez, 2025’in ilk çeyreğinin, özellikle KOBİ’ler için son derece zorlayıcı geçtiğini, nakit akışı yönetiminin güçleştiğini vurguladı.
Yatırım iştahı kalmadı
TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez, artan maliyetlerin, özellikle üretim yapan işletmelerde ciddi baskı oluşturduğunu belirterek, reel anlamda büyümenin ciddi anlamda zorlaştığını söyledi.
Sönmez, “Yatırım iştahı belirsizlik ortamında daha da zayıfladı. Birçok işletme bekle-gör pozisyonuna geçmiş durumda. İş dünyası bu zorlu süreçten çıkış için öncelikle kredi musluklarının daha makul koşullarda açılmasını ve özellikle KOBİ’ler için alternatif finansman modellerinin geliştirilmesini bekliyor” diye konuştu.

Pandeminin kazanıydı: İzmirli dev şirket iflasın eşiğinde

Bebek bakıcı fiyatları cep yakıyor!

Şimşek: Matrah farkı 80 milyarı aştı, vergi incelemesi başlatılacak

Mehmet Cemil Acar'ın mal varlığına el konuldu!

5 yılda market alışverişine bir sıfır eklendi! TÜİK enflasyonu şaştı...

Yanlış ürün firmaya pahalıya patladı!

ABD'den iPhone'u zamdan kurtaran karar!

Uçağa binerken Check-in yapmak tarihe karışıyor: İşte yeni sistem

111 yıl sonra Türkiye'den çekilmişti: BP'ye 4 milyar dolarlık şok

YORUMLAR
Yorum Yap