İhracatta Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık rekoru kırıldı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Mayıs ayına ilişkin dış ticaret verilerini açıkladı. Bolat, Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesine ulaşıldığını belirterek "İhracat mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,7 artarak 24,8 milyar dolarla en yüksek aylık rekoru kırdı" dedi.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

 

Türkiye mayıs ayında 24,8 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek aylık ihracat değerine ulaştı.  2025’te ilk beş aylık ihracat 111 milyar dolara, son 12 aylık ihracat ise 265,5 milyar dolara yükseldi.

Mayıs ayı ihracat verileri Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe tarafından Ankara’da açıklandı.

 

Ticaret Bakanı Ömer Bolat şu ifadeleri kullandı:

"Ankara’da, 2025 yılı Mayıs ayına ait dış ticaret verilerini kamuoyu ile paylaştık. Küresel ekonomide yaşanan daralma ve belirsizliklere, ayrıca ülkelerin uygulamaya koyduğu korumacı politikalara rağmen, Türkiye ekonomisi üst üste 19 çeyrektir büyümesini sürdürmektedir. Kararlılıkla uyguladığımız ekonomi programının olumlu sonuçlarını, geçtiğimiz hafta açıklanan 2025 yılı birinci çeyrekte %2’lik büyüme verilerinde de net bir şekilde gördük. Ayrıca, 2025 Mayıs ayında Cumhuriyet Tarihinin en yüksek aylık ihracat rakamının gerçekleştiği bilgisini de ülkemiz ve milletimiz adına gururla paylaştık..."

"2025 yılı Mayıs ayında:

•Mal ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre %2,7 artarak 24,8 milyar dolara yükseldi. Bu rakam, tarihin en yüksek mayıs ayı rekorudur. Aynı zamanda cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık rekorudur. Başka bir deyişle 102 yılın, 1224 ayın rekor ihracat rakamıdır.

•Mal ithalatımız, geçen yılın aynı ayına göre, %2,1 artış ile 31,3 milyar dolar oldu.

•Dış ticaret açığımız, geçen yılın aynı ayına göre %0,1 artış ile 6,5 milyar dolar oldu.

•İhracatın ithalatı karşılama oranı, 2025 yılı nisan ayında %79,3 oldu..."

"2025 Ocak - Mayıs döneminde:

•Mal ihracatımız ocak-mayıs döneminde, %3,5 artış ile 110,9 milyara dolara yükseldi.

•Mal ithalatımız ocak-mayıs döneminde, %5,7 artış ile 152 milyar dolar oldu.

•Dış ticaret açığımız ocak-mayıs döneminde, %12,1 artış ile 41,1 milyar dolar oldu.

•İhracatın ithalatı karşılama oranı, 2025 yılı ocak-mayıs döneminde %73 oldu..."

"Son 12 Aylık Dönemde (2024 Haziran - 2025 Mayıs)

•Mal ihracatımız son 12 aylık dönemde, %1,9 artış ile 265,5 milyar dolara yükseldi. Bu rakam mal ihracatında, yıllık bazda ulaştığımız yeni bir rekor seviye olmuştur.

•Mal ithalatımız son 12 aylık dönemde, %1,4 artış ile 352,2 milyar dolar oldu.

•Dış ticaret açığımız son 12 aylık dönemde, %0,3 azalış ile 86,7 milyar dolara geriledi.

•İhracatın ithalatı karşılama oranı, son 12 aylık dönemde %75,4 oldu..."

"Ticaret Bakanlığı olarak, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çizdiği #TürkiyeYüzyılı vizyonuyla, ekonomik büyümemize katkı sağlayacak tüm enstrümanları etkin şekilde kullanarak; ihracatımızı artırmaya, cari işlemler açığımızı azaltmaya ve net pozitif büyümemizi sürdürmeye kararlıyız. Bu hedef doğrultusunda yatırımcılarımız, ihracatçılarımız, iş insanlarımız ve vatandaşlarımızla birlikte çalışmaya devam edeceğiz. “Türkiye Yüzyılı” ticaretin de yüzyılı olacaktır."

TİM Başkanı Mustafa Gültepe de, 2025’e 280 milyar dolarlık ihracat hedefiyle başladıklarını hatırlattı. Mayısta tüm zamanların en yüksek aylık ihracat değerine ulaşılmakla birlikte hedefin gerisinde olduklarını vurgulayan Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre, mayıs ayında 24,8 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdik. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,7 artıdayız. Ocak-Mayıs  döneminde beş aylık ihracatımız 111 milyar dolara, son 12 aylık ihracatımız ise 265,5 milyar dolara ulaştı. İlk beş aylık ihracatta yüzde 3,5, 12 aylık ihracatta yüzde 1,9 artıdayız. Mayıs ayında hizmet ihracatımızın dokuz milyar dolar civarında geleceğini tahmin ediyoruz. Sektörler özelinde baktığımızda otomotiv 3,9 milyar dolarla liderliğini sürdürdü. Otomotivi, 2,8 milyar dolarla kimyevi maddeler, 1,7 milyar dolarla elektrik elektronik, 1 milyar 520 milyon dolarla hazır giyim ve 1,5 milyon dolarla çelik takip etti. Toplamda 12 sektörümüz ihracatını artırdı. Otomotiv, elektrik-elektronik ve gemi-yat sektörlerimiz bugüne kadar ki en yüksek ihracat değerlerine ulaştılar. 14 sektörümüz ise ne yazık ki eksi yazdı. Tüm zamanların en yüksek aylık ihracat değerine ulaştığımız bir ayda sektörlerimizin yarıdan fazlasının ekside kalması alışık olduğumuz bir tablo değil. Bu mesajı iyi okumamız gerekiyor. En çok ihracat yapan beş ilimiz İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve İzmir şeklinde sıralandı. Mayıs’ta bin 119 firmamız ilk kez ihracat yaptı. Geçen ay parite ihracatımıza 487 milyon dolarlık katkı yaptı. En çok ihracat yaptığımız ülkeler Almanya, ABD, Birleşik Krallık, ABD, İtalya ve Irak şeklinde sıralandı. 49 ülkede yüzde 50’nin, 96 ülkede yüzde 10’un üzerinde artış kaydettik. Genel tabloda ise 124 ülkeye ihracatımızı artırdık.”

ÜRETİM VE İHRACATA DAYALI BÜYÜME MODELİNDEN UZAKLAŞIYORUZ

Güncel gelişmeleri de değerlendiren Mustafa Gültepe, 2025’in ilk çeyrek büyüme verilerinin geçen hafta açıklandığını hatırlattı. İlk çeyrekte elde edilen yüzde 2’lik büyümenin ana sürükleyicisinin tüketim olduğunu vurgulayan Gültepe, şöyle devam etti:

“Tüketim, büyümeye 1,56 puan katkı sağladı. Net ihracat ise eksi 0,56 puanda kaldı. Yani büyümeye katkımız olamadı. Bu sonuç bize üretim ve ihracata dayalı büyüme modelinden uzaklaştığımızın sinyallerini veriyor. İlk çeyrekte sanayi yüzde 1,8, tarım yüzde 2 daraldı. Bir gerçeği asla unutmamalıyız. Tüketimle büyüyebiliriz. Ama sürdürülebilir kalkınmayı ancak üretim ve ihracatla gerçekleştirebiliriz. Sadece iç tüketime dayalı büyümenin sürdürülebilir olmadığını biliyoruz. Dolayısıyla kalıcı refah ve güçlü kalkınma için ihracatın büyümeye pozitif katkı vermesi hayati önem taşıyor. Oysa ihracatın büyüme içindeki rolü giderek zayıflıyor. Büyümeyi daha dengeli ve sürdürülebilir kılmak için, rekabet gücümüzü artıracak adımları atmak durumundayız. Rekabetçiliğimizi geri alabilirsek ihracatın yeniden büyümenin lokomotifi olacağına yürekten inanıyorum.”

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol