Gübre fiyatları bir ayda yüzde 10 arttı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilerin üst gübre olarak en çok kullandığı ÜRE ve amonyum nitrat gübresinin yalnızca son bir ayda yüzde 10 arttığını açıkladı.
- | Son Güncelleme:
- | İş'te Gündem
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımsal üretim maliyetlerindeki artışa işaret ederek, "Girdi piyasalarında yaşanan fiyat hareketleri, ilgili kurumlarca sıkı denetlenmeli, alım fiyatları belirlenirken artan maliyetler dikkate alınmalı ve üreticilerimizin mağduriyeti önlenmelidir." ifadelerini kullanıldı.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, çiftçinin yararlandığı girdilerin fiyatlarının sürekli arttığını belirterek, bu durumun üreticinin maliyetini artırdığını ve doğrudan gıda fiyatlarına yansıdığını bildirdi.
Üreticilerin buğday ve arpa gibi kışlık hububatlarda üst gübreleme hazırlığında olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şu değerlendirmede bulundu:
"Çiftçilerimizin üst gübre olarak en çok kullandığı ÜRE ve amonyum nitrat gübresi yalnızca son bir ayda yüzde 10 arttı. DAP gübresinin fiyatı bir önceki aya göre yüzde 3,8, 20.20.0 kompoze gübresinin fiyatı ise yüzde 5,2 artış gösterdi. Hayvancılıkta kullanılan besi yemi fiyatı son bir ayda yüzde 3,5, süt yemi fiyatı yüzde 3,2 yükseldi."
Bayraktar, tarım ilacı, tohum ve sulama ücretlerinde de artış yaşandığını kaydetti.
Fiyatlardaki değişkenliğin hem üretici hem de tüketiciyi doğrudan etkilediğini belirten Bayraktar, "Tarımsal girdiler ülkemizin gıda güvencesi ile doğrudan ilgilidir. Bu sebeple, girdi piyasalarında yaşanan fiyat hareketleri, ilgili kurumlarca sıkı denetlenmeli, alım fiyatları belirlenirken artan maliyetler dikkate alınmalı ve üreticilerimizin mağduriyeti önlenmelidir." ifadelerini kullandı.
Teşvikli yatırımlarda gerileme eğilimi hızlandı!
İhracat kredisinde sınırlı iyileşme!
Hisarcıklıoğlu'ndan KOBİ'lere kredi müjdesi: Yeni paket yolda
Sabiha Gökçen'de Malezyalı zammı! 16 saatlik otopark 1030 TL
Abramoviç vergi ödemekten nasıl kaçmış?
Elektrik faturası 1050 lirayı geçen 2 bin lira ödeyecek!
Gentaş Kimya, global marka olma yolunda
ETS'ye Bodrum Türkbükü'ne otel yapma iznini kim verdi?
Halit Ergül, 200 dönümü 110 bin liraya kiralamış!




YORUMLAR
Yorum Yap