Faizler zirveyi gördü, beklentiler değişti

İhtiyaç kredisi faizleri geçen hafta son 12 ayın zirvesini görürken, ABD'nin en büyük bankasından eylül için faiz tahmini geldi.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Kredi faizleri geçen hafta bir yılın zirvesini görürken, Merkez Bankası'nın (TCMB) eylül ayındaki toplantısı için faiz indirimi beklentileri artıyor.

Ortalama ihtiyaç kredisi faizleri geçen hafta yüzde 65,46 ile son 12 ayın zirvesini gördü. Ortalama ticari kredi faizleri ise geçen hafta yüzde 53,15'e geriledi.

Ortalama mevduat faizi ise gösterge olan 1-3 ay arası vadede geçen hafta yüzde 47,40'a geriledi. Bu oran, haziranda yüzde 49,50'ye kadar tırmanmıştı.

JPMORGAN FAİZ İNDİRİMİ BEKLİYOR

JPMorgan ekonomisti Fatih Akçelik, TCMB'nin gelecek ay bir hafta vadeli repo ihalelerine yeniden başlamasını, ardından ekim ve aralık aylarında politika faizini 100’er baz puan indirmesini ve yıl sonunda faizin yüzde 35 seviyesinde olmasını bekliyor.

21 Ağustos tarihli nota göre banka, ağustos ayı aylık enflasyonunu, akaryakıt fiyatlarının öncülüğünde yüzde 1,9 seviyesinde gerçekleşmesi, yıllık manşet enflasyonun ise yüzde 31,6 olmasını bekliyor.

ABD'nin en büyük bankası, sıkı finansal koşulların hanehalkı tüketimini baskı altında tutmaya devam edeceğini öngörüyor.

TCMB Başkanı Fatih Karahan da geçen haftaki enflasyon raporu bilgilendirme toplantısında, bir hafta vadeli repo ihalelerine dönerek, fiilen yüzde 40 seviyesinde olan faizi, yüzde 37'ye düşüreceklerini ima etmişti.

İŞ DÜNYASINDAN FAİZ İNDİRİMİ BASKISI ARTIYOR

Yüksek faiz ve savaş etkisiyle Türkiye ekonomisi yavaşlarken, iş dünyasından faiz indirimi talepleri de artıyor.

İş dünyası temsilcileri, yüksek faiz ve değerli TL politikasının özellikle imalat sektöründe sorunları büyüttüğüne işaret ederken, eylülde açıklanacak Orta Vadeli Program'da (OVP) bu durumun gözetilmesini istiyor.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol