Ender Saraç Meclis'te anlattı: Obezite artışı erkeklerin erkekliğini öldürdü
TBMM Obezite Araştırma Komisyonu'nun dinlediği Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Ender Saraç, obezite ile ilgili ilginç tespitlerde bulundu.
- | Son Güncelleme:
- | İş'te Gündem
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Ender Saraç, obeziteyle ilgili, "Nazilli civarında obez olan yaşlı yok, hepsi fit. Testosteron düştü, bütün erkekler memeli oldu. Obezite artışı erkeklerin erkekliğini öldürdü" tespitinde bulundu. Saraç, Türkiye’de obezitenin en büyük nedenlerinden birisinin maskeli depresyon olduğunu söyledi.
Posta'nın haberine göre, Saraç’ın anlattıkları Meclis tutanaklarına özetle şöyle geçti:
İstanbul, Ankara, İzmir, hatta Doğu Anadolu’da, Maraş’ta, Antep’te herkesin göbek bel civarı artmış, inanılmaz bir obezite var. Tansiyon, şeker, insülin direnci ilacı vesaire, kan sulandırıcı gırla ilaç kullanılıyor. Bu bir kere hem ekonomik bir kayıp, artı erkeklerin erkekliğini öldürüyor, bayanların düzenini bozuyor.
'Nazilli civarında obez olan yaşlı yok'
Uzun yaşayanlara bakalım, Okinawa’ya, Girit Adası’na... Ülkemizde, özellikle Nazilli civarında obez olan yaşlı yok. 70 yaşın üstünde, 80, 90, 100 var, hepsi fit insanlar.
Erkeklerde testosteron düştü. Testosteron düşmesi demek memelerin büyümesi, artık bütün erkekler memeli oldu. Testosteron düşüklüğünden ve göbek ve bel civarında yağlanma artıyor, kas kaybı var.
İlk iş sağlıklı bir döllenmeyle başlıyor. Bir erkek kaliteli bir sperm vermediği sürece bir kere tohum bozuk oluyor. Erkeğin çocuk yapma kararından minimum 8-12 hafta önce ağır metallerden arınması, glisemik endeksi düşük beslenmesi, testesteron düzeyini koruyarak egzersiz yapması gerekir. GDO’lu gıdalar, elektromanyetik kirlilik, cebinde cep telefonu taşıma gibi birçok şey var, bunlardan uzak durması, sperm kalitesini yükseltmesi gerekiyor. İkincisi, yine, annenin hamilelik döneminde mutlu, huzurlu olup, glisemik indeksi düşük beslenmesi gerekiyor. Bir üçüncü aşamada da şu var: Sezaryenle doğumda çocuk kendi nesline uygun probiyotikleri alamıyor 1-0 mağlup başlıyor hayata.
'Gıdaların üstüne obez çocukların resimlerini koyup kısıtlama getirmeliyiz'
Ispanağı, tarhana çorbasını çocuklarımıza yediremez olduk. Aynen sigara, alkol gibi, çocukların tükettiği gıdaların üstüne obez, hasta çocukların resimlerini koyup kısıtlama getirmeliyiz.
Sevgi, gülümseme, spor, egzersiz, bunlar bir tarafa gitti. Mutsuz bir toplum olduk ve herkes antidepresan kullanıyor, gizli veya aşikâr. Antidepresan kullanımı psikiyatristlerin kontrolünde olmalı. Türkiye’de obezitenin en büyük nedenlerinden birisi maskeli depresyon, yani gizli depresyon. Sigarayı elinden aldın, gizli depresyonu tedavi etmedin, ne olacak? Akşam güçlü olmak mecburiyeti kalktığında, en kolay diğer oral tatmin yolu, baklava, börek, çörek. Olumlu mesaj veren, ruha şifa gelen programlar olmalı.
Televizyon, kamu spotu tamam ama artık her şey sosyal mecrada. ‘'YouTuber'lar, 'Instagram fenomenleri' genç, dinamiktir. Onları alarak yürüyüşlere çıkalım, sağlıklı beslenme programları yapalım.
Türkiye’nin Deepak Chopra’sı Ebru Şinik'le özel röportaj
Erkekler için 13 yıl etkili doğum kontrol yöntemi geliştirildi
30 yıldır sigara içen kişinin akciğeri 25 milyon kez izlendi: 'En iyi sigara karşıtı reklam'
Dev araştırma! Türkler mutlu, Ruslar ve İspanyollar mutsuz
Bilim insanları uzun yaşamın sırrını çözdü
Müge Seyhan Öztürk'le iş yeri stresini bir günde pozitife dönüştürün
İddia üzerine 41 yumurta yiyen kişi öldü
Uzun saatler boyunca çalışmak kel olma riskini iki kat artırıyor'
Sakın bunu denemeyin! Balkonda yoga şovu yaparken 24 metreden düştü



YORUMLAR
Yorum Yap