Dünya yazarı Aktaş: Sanayide yavaşlama belirgin hale geldi
Dünya yazarı Alaattin Aktaş, açıklanan verilerle sanayi üretiminde yavaşlamanın belirgin hale geldiğini belirtti.
- | Son Güncelleme:
- | İş'te Gündem
"TÜİK tarafından açıklanan son veriler sanayi üretimindeki yavaşlamanın iyice belirgin hale geldiğini ortaya koyuyor. Sanayi üretimi eylül ayında geçen yıla kıyasla hem arındırılmamış ham endekse göre, hem takvim etkisinden arındırılmış endekse göre yalnızca yüzde 0.4 oranında arttı.
Bu oranlar, bu yıl kaydedilmiş en düşük artışa işaret ediyor. Öyle ki her iki hesaplama yönteminde de bu yıl daha önce yüzde 1’in altında kalan artış hiç görülmemişti. Takvim etkisinden arındırılmış endekse göre belirlenen değişim, nisan ayından bu yana belirgin olarak aşağıya dönmüş durumda. Bu gerileme özellikle üçüncü çeyrekte çok çok belirgin bir hal aldı.
Yani sanayi üretiminde geçen yıla göre olan değişim, bu yavaşlama eğiliminin sürmesi halinde son çeyrekte negatife dönecek gibi.
Hem zaten özellikle elektrik tüketimindeki seyir de üretimin gerileyeceğine işaret ediyor.
Sorun belli... Siparişler yavaşlıyor ve durgunluktan endişe ediliyor. Üstelik bu anket yılın üçüncü çeyreğini kapsıyor ve görünen o ki bugünlerde durum daha da vahim bir hal aldı.
Son çeyreği kapsayacak bir anket duyulan rahatsızlığın çok daha derin olduğunu ortaya koyacak gibi görünüyor. Gerçi öyle kapsamlı bir ankete de gerek yok gibi. Sanayi üretimine ilişkin veriler geldikçe durum somut olarak ortaya çıkacak."
Yazının tamamı için tıklayın
Datça'nın cennet koyu Kargı satışa çıkarıldı
Almanlar hangi ambalaj şirketini satın aldı?
İTO'da sürpriz aday: Değişimciler, Avdagiç’in karşısına Atilla Bingöl’ü çıkardı
Şekib Avdagiç'in yönetim kurulu listesinde kimler var?
Firmaların indirim oyunu fiyaskoya dönüştü: Önce bindir sonra indir
Şeker yine karaborsaya düştü!
Jeff Bezos 10 bin kişiyi işten çıkarmaya hazırlanıyor
EYT'liler için 146 milyar TL aranıyor
Türkiye'nin e-ticaret hacmi ilk 6 ayda 348 milyar liraya ulaştı




YORUMLAR
Yorum Yap