Dünya yazarı Aktaş: Enflasyona KKM de yenildi
Aktaş, yüksek enflasyon ortamında tasarruf yapanların "cezalandırıldığını" yazdı
- | Son Güncelleme:
- | İş'te Gündem
Dünya yazarı Alaattin Aktaş, yüksek enflasyon ortamında tasarruf yapanların adeta "cezalandırıldığını" belirterek parasını TL mevduatta tutanlar ve devlet iç borçlanma senetlerine yatırım yapanların ciddi oranda zarar ettiğini belirtti. Aktaş, artan enflasyon karşısında kur korumalı mevduat (KKM)'nin de yatırımcılarına kâr sağlamadığını aktardı.
Aktaş, yazısında şunları belirtti:
"Dolara endeksli hesap açtıranlar kurun çok arttığı ilk çeyrekte zarar etmiş. Parasını euroya endeksleyenlerin zararı daha büyük. Üstelik başlangıç kuru çok düşük olduğu halde. Çünkü ilk çeyreğin fiyat artışı rekor düzeyde, yüzde 23’e yakın. TÜFE artışı her çeyrek giderek yavaşlamış ama bu yavaşlama KKM hesabı sahiplerinin enflasyonun üstünde bir getiri elde etmelerine yetmemiş.
Dolara endeksli hesap açtıranlar ikinci ve üçüncü çeyrekte yüzde 0.49 ve yüzde 0.62 gibi varla yok arası reel bir getiri elde etmiş ama parasını euroya endeksleyerek hesap açanlar zarardan hiç kurtulamamış Yılın ilk dokuz ayında dolar yüzde 52.25, euro ise yüzde 33.46 değer kazandı. Ancak bu oranlar hesaplanırken aralık ayı kuru olarak KKM başlangıcı sonrasının ortalamasını aldığımızı bir kez daha vurgulamak isterim. Çünkü aralık ayının tümündeki ortalama kur daha yüksek.
Dolar ve euro bu düzeyde artarken yılın ilk dokuz ayındaki TÜFE artışı yüzde 52.44. Buna göre KKM hesabını dolara endeksli açtıranlar enflasyonla başa baş bir getiri elde etmiş; ortada ne kazanç var, ne de ciddi bir kayıp. KKM’yi euroya endeksleyenlerin ise yüzde 12.44 gibi yüksek sayılabilecek bir kayba uğradıkları gözleniyor"
Yazının tamamı için tıklayınız
Küresel piyasalarda resesyon endişeleri
Yenişafak: Dövizi olana kredi verilmesin
Kara liste affı: 10 Milyon şirket ve kişiyi ilgilendiriyor
2012'de zirve yapmıştı: 149 milyar dolar buharlaştı
Ticari kredilerde yeni gelişme: Bankalarda blokeli kredi dönemi
HSBC'den arka kapıdan 118 Milyar Dolarlık satış iddiası
Akbank mobil uygulamasında sorun, yanlış bakiye gösterimi ve mükerrer ekstre sorunu yaşanıyor
Dolarda agresif faiz artışı beklentisi borsaları sarstı
Kur Korumalı Mevduat uygulamasının süresi 31 Aralık 2023'e kadar uzatılacak



YORUMLAR
Yorum Yap