Dolar/TL ve risk priminde hızlı yükseliş
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın sürpriz faiz indiriminin ardından dolar/TL kuru ve risk priminde hızlı yükseliş yaşandı.
- | Son Güncelleme:
- | İş'te Gündem
Dolar/TL , Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın sürpriz faiz indiriminin etkisiyle 20 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyeye çıktı.
TCMB'nin bir puanlık indiriminin ardından dolar/TL kuru 18,13 seviyesinin üzerini gördü.
Türkiye'nin risk primi de kararın ardından hızlı yükseldi. 5 yıllık kredi temerrüt takası kararın etkisiyle 777 baz puan seviyesini gördü.
Commerzbank’ın Ulrich Leuchtmann ve Tatha Ghose’nin de aralarında olduğu stratejistlerinin hazırladığı ve TCMB'nin faiz kararından önce paylaştığı 18 Ağustos tarihli raporda, petrol ve diğer emtia fiyatlarının temmuz ayında düşmesinin, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası gibi güvercin merkez bankalarının “sıkılaştırmaya gerek olmadığı” argümanlarını haklı göstermeleri açısından destek sağladığı değerlendirmesine yer verildi.
TCMB'DEN SÜRPRİZ FAİZ İNDİRİMİ
Raporda şu değerlendirmeler yapıldı:
Lira, tüm zamanların en düşük seviyelerine doğru ilerliyor, bu da şu ana kadar uygulanan kur korumalı mevduat, ihracatçıların Döviz kazançlarını bozdurma zorunluluğu ve şirketler için döviz bakiyeleri sınırlamaları gibi politika önlemlerinin hiçbirinin kalıcı sonuçlar sağlamadığını gösteriyor.
Bu arada ödemeler dengesi de yükselen ithalat fiyatları nedeniyle geçen yılın kayda değer bir şekilde altında bir performans gösteriyor. Dışarda eğilim ne yönde olursa olsun, uygun enflasyon hedeflemesi ve para politikası çerçevesinin yokluğunda, Türkiye’nin (periyodik) döviz değer kaybı (ve bunun geçişkenlik etkisi) enflasyonun bir sonraki yükseliş ayağını ateşlemeyi sürdürecektir”
Faiz indiriminin ardından yabancı analistler: Dolar/TL'de 22
Merkez Bankası'nın brüt rezervi 2 haftada 12.5 milyar dolar arttı
Mahfi Eğilmez: Merkez Bankası'nı kutluyorum, dosta düşmana gösterdi
Bloomberg, faiz kararını artan rezerve bağladı
Ekonomist Ash faiz kararını ‘aptalca’ buldu: Belli ki cepte Rusya ve Körfez parası var
Merkez faiz indirdi, tepki gecikmedi: Üç haneli enflasyona merhaba
MB'nin faiz kararı sonrası Borsa İstanbul yüzde 2 düştü
Merkez Bankası faizi indirdi, dolar 18 TL'yi aştı
Suudi Varlık Fonu, Borsa İstanbul'a mı girdi?



YORUMLAR
Yorum Yap