Deri ve kürk ihracatında rekor artış!

Deri ve Deri Mamulleri sektörünün 2023 yılı Ocak-Mart dönemi ihracatı yüzde 13,7 artışla toplamda 570,5 milyon dolar olurken, Deri ve Kürk Konfeksiyonun ihracatı yüzde 24,5 rekor artışla 37,5 milyon dolara ulaştı.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Deri sektöründe ihracat 2023 yılı ilk 3 ayında rekor seviyeye ulaştı.  Deri ve Deri Mamulleri sektörünün 2023 yılı Ocak-Mart dönemi ihracatı yüzde 13,7 artışla toplamda 570,5 milyon dolar olarak gerçekleşti. Alt sektörlere bakıldığında; Ayakkabı yüzde 20’lik artışla 392,2 milyon dolar, Saraciye yüzde 8,7’lik artışla 82 milyon dolar, Mamul Deri ve Kürk yüzde 15’lik azalışla 58,2 milyon dolar, Deri ve Kürk Konfeksiyon ise yüzde 24,5’lik artışla 37,5 milyon dolarlık ihracat değerlerine ulaştı.

Mart sonu itibarıyla deri alt grupları içerisinde, Deri ve Kürk Konfeksiyon sektörünün geçen yılın ilk 3 ayına oranla yüzde 24'lük rekorla en fazla artış gerçekleştiren sektör olduğunu ifade eden Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Gözmen, "Bu artışın daha fazla olmasını pandemi sonrasında bekliyorduk. Ancak Çin faktörünün ortaya çıkması, çok kırıcı fiyatlarla agresif bir şekilde dünya piyasasına girişi planları alt üst etti. Sektör olarak, Çinlilerle rekabet edebilir boyutlarda çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

ANTALYA FUARI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

Deri sektörünün en önemli organizasyonlarından biri olan ve 17 ülkeden 1200’ün üzerinde yabancı alıcının ağırlanacağı Antalya Leather&Fur Fashion Fuarı 2023 için geri sayımın başladığını duyuran Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Gözmen, 18-21 Mayıs tarihlerinde yapılacak olan fuara en yüksek katılımın savaşa rağmen Rusya'dan olacağını ve büyük bir işlem hacmi gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti.

Deri sektörünün emek yoğun bir sektör olduğunun altını çizen Gözmen, "Bizim beklentilerimiz pandemi sonrası talebi karşılayamama yönünde gidiyordu. Fakat döviz kurunun çok düşük kalması, enflasyon oranı, işçilik ve enerji maliyetlerinin artması bizim rekabet etme şansımızı azaltıyor. Enerji bizim deri konfeksiyon sektöründe maliyetlerimiz içerisinde yüzde 5'lik bir kısıma tekabül ediyor. Tabakhaneler bölümünde bu oran yüzde 20-30'lara kadar çıkıyor. Enerji fiyatlarında yapılan indirim elbette üründe bir rahatlama sağlayacak ama işçilik ücretlerinin çok ciddi şekilde artması, enflasyon oranının hala yüksek seyretmesi rekabetçi bir şekilde ihracat piyasalarını açmamızı engelliyor." dedi.

EN BÜYÜK PAZAR RUSYA

Sektörün en büyük pazarının Rusya olduğunu ifade eden Gözmen, "Rusya pazarından geçen yıl ciddi bir artış bekliyorduk. Fakat savaşın çıkmasıyla ana pazarımızdaki daralmadan dolayı geçen yıl gerekli artışı sağlayamadık. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen 2022'yi yüzde 17-18 artışla kapattık.” dedi.

Pandemi sonrası döviz kurlarının beklentilerin altında seyretmesiyle, talebin beklentilerin altında kaldığını dile getiren Gözmen, "Şu an itibariyle 50 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Deri konfeksiyon ticaretinin merkezi Zeytinburnu'nda kümelenmiş olan dericilerden, ufak KOBİ’lerden oluşuyor. Dernek olarak asıl amacımız, bu KOBİ'leri birebir müşterilerle karşılaştırmak. Bu birlikteliği de Antalya fuarlarıyla sağlıyoruz. Sektörün toplam ticaretinin aşağı yukarı üçte ikisi Antalya'da gerçekleştirdiğimiz iki fuardan geçiyor.  Yani, 12 ay boyunca yaptığımız ticaretin üçte ikisi bu fuarlara gelen müşterilerden ediniliyor.” ifadelerini kullandı.

ANTALYA FUARI 10’UNCU KEZ KAPILARINI AÇIYOR

Bu yıl, Antalya Leather&Fur Fashion Fuarı’nın 10’uncusunun düzenleneceğinin bilgisini veren Gözmen, “2015 uçak kriziyle başladığımız bu fuar modeli ile katılımcı sayısını her yıl artırarak 72'ye çıkardık. Yurt dışından 17'ye yakın ülkeden ziyaretçiyi ağırlıyoruz. Bu sayı, her yıl değişik ülkelerin katılımıyla artarak devam ediyor.” dedi.

Kahramanmaraş merkezli yaşanılan deprem felaketi sonrası ülkeye seyahatlerde sıkıntı yaşandığını kaydeden Gözmen, "Bu yıl ABD'den ve Avrupa’dan beklentilerimiz var. Rusya bölgesi bizim vazgeçilmez partnerimiz, hiçbir koşulda birbirimizden vazgeçmiyoruz. Türki Cumhuriyetleri'yle beraber yakın bölgelerden İsrail, Yunanistan gibi farklı ülkeleri de ağırlayacağız.” dedi.

AMERİKA PAZARI HIZLA BÜYÜYOR

18-21 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek fuara, 17 ülkeden 1200'ün üzerinde alıcının  geleceğini bildiren Gözmen, gelecek ziyaretçilerin hepsinin potansiyel alıcı olduğunu ve uzun zamandır müşterilerden görmedikleri bir iştah sezinlediklerini dile getirdi. İhracat değerinin 2 katı kadar iç piyasada turistik bölgelerde satışların gerçekleştiğini kaydeden Gözmen, "Yaşadığımız deprem felaketi turizm gelirlerini ve o bölgelerdeki beklentilerimizi biraz azalttı. İnşallah uzun vadede sektör eski yerini alacak." dedi.

Sektörde, çok büyük iniş ve çıkışlar yerine istikrar istediklerini vurgulayan Gözmen sözlerini şöyle sürdürdü;

“Tek pazar olan Rusya, tek pazar olmaktan çıktı. Son dönemlerde en hızlı gelişen pazarlar içerisinde Amerika var. Amerika ve Rusya ihracatları eşit seviyede şu an. Ama, Amerika'daki potansiyeli daha fazla görüyoruz. İstikrarlı pazarlarla, istikrarlı büyüme hedefimiz var. Deri sektörünün her yıl yüzde 10-15 arası bir büyümeyle devam edeceğini düşünüyorum.”

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol