BDDK'dan bankalar kararı: Enflasyon muhasebesi iptal edildi
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), finans sektörünü doğrudan etkileyecek kritik bir karara imza attı. Bankaların ve finans kuruluşlarının bilançolarını enflasyona göre düzeltmesini sağlayan uygulama rafa kaldırıldı.
- | Son Güncelleme:
- | İş'te Gündem
Ekonomi yönetiminin aldığı kararlar kapsamında bankacılık sektörünün mali tablolarına ilişkin önemli bir karar alındı. BDDK, 18 Aralık 2025 tarihli Kurul toplantısında alınan 11340 sayılı kararı kamuoyuyla paylaştı.
Meclis'ten 'Vergi Torbası' geçiyor: Vatandaşa ceza yağmuru, galericilere harç kıyağı!
Buna göre, 2024'ün başında alınan karar yürürlükten kaldırılarak, finansal kuruluşlar için "enflasyon muhasebesi" defteri kapatıldı.
BANKALAR VE FİNANS ŞİRKETLERİ KAPSAM DIŞI
Resmi Gazete'de veya Kurumun internet sitesinde duyurulan karara göre, sadece bankalar değil; finansal kiralama, faktoring, finansman, tasarruf finansman ve varlık yönetim şirketleri de bu kapsama alındı. Bu kurumlar mali tablolarını hazırlarken enflasyon düzeltmesi yapmayacak.
Kararda şu ifadelere yer verildi: "11.01.2024 tarihli ve 10825 sayılı Kurul Kararının yürürlükten kaldırılmasına ve bankalar ile finansal kiralama, faktoring, finansman, tasarruf finansman ve varlık yönetim şirketleri tarafından enflasyon muhasebesi uygulanmamasına karar verilmiştir."
BU KARAR NE ANLAMA GELİYOR?
Enflasyon muhasebesi, şirketlerin mali tablolarının yüksek enflasyon ortamında eriyen sermayelerini ve gerçek karlarını göstermesi açısından kritik önem taşıyordu.
Bu uygulamanın yapılmaması şu sonuçları doğuracak:
Daha Yüksek Vergi: Bankalar, enflasyon düzeltmesi yapamayacağı için kağıt üzerinde karları daha yüksek görünecek. Bu durum, ödenecek Kurumlar Vergisi'nin artması anlamına geliyor. Hazine'nin vergi geliri artarken, bankaların net kârı baskılanacak.
Kar Dağıtımı: Bankaların dağıtılabilir kâr rakamları nominal (görünür) kar üzerinden hesaplanmaya devam edecek.
Altın yatırımcısına bir ayda yüzde 9 kazandırdı
Halka arz fren yaptı: 2025 yılı 18 işlemle kapanabilir
Ömer Aras QNB'ye veda ediyor
ARF Bio halka arzdan gelecek parayla mikroalg tesisi kuracak
Euro, dolar, altın, borsa: İşte haftanın en çok kazandıranı
Arf Bio'nun halka arz tarihleri belli oldu!
Kıvanç Tatlıtuğ'un İş Bankası'ndan aldığı para dudak uçuklattı
SPK'dan hisse satmaya doymayan patrona ceza!
SPK'dan Invest-AZ Yatırım'a ceza!



YORUMLAR
Yorum Yap