Bakan Bolat'tan fon iddialarına yanıt: Haysiyet cellatları

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, hakkında ortaya atılan "400 koydu, 800 aldı" iddiasına "kara propaganda yalanı" sözleriyle yanıt verdi. Bolat, söz konusu iddiaların itibarını zedelemeye ve görev yaptığı makama yönelik güveni sarsmaya dönük olduğunu belirterek hukuki yollara başvuracağını açıkladı.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, fon soruşturmaları üzerinden hakkında ortaya atılan iddialara ilişkin X sosyal medya hesabından bir açıklama yayınladı.

YENİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale, TBMM Genel Kurulu'nda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a 'fon krizi'ne ilişkin bir bakanın babasının hesabına 470 milyon lira yatırıp 830 milyon lirayla fondan çıkıp çıkmadığını ve Özel Kalemi Fatih Kılınç'ın kapalı fonda parası olup olmadığını sormuştu.

Yılmaz ise Özlale'nin gündeme getirdiği iddialara ilişkin, özel kalem müdürü Fatih Kılınç'ın 7 milyon lira yatırdığı fonda büyük kayıp yaşadığını belirterek, "Yatırım yapan herkes suçluysa, hepsini birden mahkemeye gönderelim. Böyle şey olmaz" yanıtını vermişti.

FON KRİZİ ÖNCESİ SATTI İDDİASI

Cumhuriyet yazarı Murat Ağırel ise Sözcü TV'de Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın fon satın aldığını ve kriz öncesi sattığını iddia etti.

Ağırel katıldığı canlı yayında, "Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın fon satın aldığı ve kriz patlamadan önce sattığı ortaya çıktı" dedi.

Bakan Bolat hakkında bir TV kanalında ortaya atılan "fonda parası olup, krizden önce çekti hesabı kapattı" ve "fona 400 koydu, krizden önce çekti, 800 aldı" şeklindeki iddialara verdi.

Bolat, söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Bolat, paylaşımındaki açıklamasında iddialara 6 başlık altında açıklama getirdi.

Bakan Bolat, ilk olarak Ticaret Bakanlığı görevine başladığı tarihten itibaren kendisine ve birinci derece aile yakınlarına ait mal varlığına ilişkin tüm beyanların, ilgili mevzuatın öngördüğü usul ve süreler içerisinde yetkili devlet kurumlarına düzenli olarak sunulduğunu ve sunulmaya devam ettiğini belirtti.

Tüm mal varlığı beyanlarının kanuni süreler içerisinde ve eksiksiz olarak verildiğini ifade eden Bolat, bu bilgilerin devlet kurumlarının kontrolüne tabi olduğunu vurguladı.

Bolat, bugüne kadar hiçbir mal varlığını, gelir kaynağını veya tasarrufunu gizleme ihtiyacı duymadığını belirterek, "Mal beyanımız zaten devletin elindedir" dedi.

"SİYASAL LİNÇ AVCILIĞININ YENİ BİR VERSİYONU"

Türkiye'de 1.200'ün üzerinde yatırım fonu ile çok sayıda farklı sermaye piyasası ve para piyasası yatırım aracının bulunduğuna dikkat çeken Bolat, 16 Eylül 2026 tarihinde 7 yatırım kuruluşuyla ilgili olarak yetkili merciler tarafından yürütülen inceleme ve soruşturmalar üzerinden şahsının adının gündeme getirilmeye çalışılmasını "tümüyle bir kara propaganda ve sosyal ve siyasal linç avcılığının yeni bir versiyonu" olarak nitelendirdi.

Bolat, Bakanlık görevinden önceki 43 yıllık özel sektör, akademik hayat ve iş dünyası tecrübesi boyunca biriktirdiği tasarruflardan, Ticaret Bakanlığı görevine başlamasının ardından profesyonel mesleki faaliyetlerine ara vermesi nedeniyle 37,8 milyon TL tutarındaki aile tasarrufunun 26 Şubat 2024 tarihinde Hedef Yatırım Portföy bünyesinde SUKUK, yani kira sertifikası hesabı niteliğindeki yasal para piyasası finansal enstrümana yatırıldığını açıkladı.

Söz konusu verinin mal beyanında da kayıtlı olduğunu belirten Bolat, bu yatırımın üzerinden 2 yıl 8 ay geçtiğini ifade etti.

"SUKUK HESABI KESİNLİKLE KAPATILMADI"

Bolat, 37,8 milyon liralık aile tasarrufunun 2 yıl 8 ay boyunca SUKUK, yani kira sertifikası olarak aynı yatırım aracında kaldığını belirtti.

Söz konusu iddianın tam tersine, SUKUK hesabının bu tarihe kadar kesinlikle kapatılmadığını vurgulayan Bolat, 16 Eylül 2026 tarihinde devlet tarafından açılan soruşturmaların ardından da söz konusu paranın ilgili hesapta bulunduğunu kaydetti.

Bolat, fon soruşturmasının başladığı 16 Eylül 2026 tarihinde veya öncesinde ya da sonrasında söz konusu tasarruf üzerinde herhangi bir hisse senedi alım-satımı veya farklı bir yatırım operasyonu gerçekleştirilmediğini belirtti.

Bu nedenle kendisine yönelik iddia ve ithamın "iftira niteliğinde" olduğunu ifade eden Bolat, kamuoyunda "fondaki para" şeklinde itibarsızlaştırılmaya çalışılan aile tasarrufunun gerçekte SUKUK olarak ifade edilen, kira sertifikası niteliğindeki kayıtlı ve yasal bir finansal yatırım aracı olduğunu söyledi.

Bolat, söz konusu yatırımın borsada işlem gören herhangi bir hisse senedi olmadığını belirterek, 16 Eylül 2026 tarihinden önce veya sonra kesinlikle tasarruf hesabının kapatılmadığını belirtti.

Bolat, kendisi hakkında dile getirilen "400 koydu, 800 aldı" ifadesine ise, "Koskoca bir yalandır" sözleriyle yanıt verdi.

SUKUK YATIRIMININ GETİRİSİNİ AÇIKLADI

Bolat, söz konusu SUKUK yatırımının getirisini de şöyle açıkladı:

- Son 1 aylık getirisi: %1,82

- Son 3 aylık getirisi: %7,75

- Son 6 aylık getirisi: %18,81

Kira sertifikaları, devlet tahvili, altın fonu ve döviz fonu gibi yatırım araçlarının yasal ve meşru mevzuat çerçevesinde ihraç edilen ve yatırımcıların erişimine açık para piyasası araçları olduğunu belirten Bolat, SUKUK isimli kira sertifikasının gelirinin de risksiz ve garantili olmadığını vurguladı.

Bolat, ihraç eden kuruluşun SUKUK'u geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde yatırımcının anaparası dahil değer kaybı yaşamasının da mümkün olduğunu ifade etti.

"SÖZ KONUSU HESAP ÜZERİNDEN HİSSE ALIM-SATIMI YAPILMADI"

Bolat, yaklaşık 2 yıl 8 yıldır söz konusu tasarrufun bulunduğu hesap üzerinden herhangi bir hisse senedi piyasası operasyonu gerçekleştirilmediğini ifade etti.

Açıklamasında "daha da önemlisi" olarak nitelendirdiği bir başka hususa da dikkat çeken Bolat, Ömer Bolat adına bugüne kadar herhangi bir yatırım veya finans kuruluşunda yöneticilik, ortaklık veya imza yetkisi bulunmadığını belirtti.

Bolat, bu nedenle şahsının söz konusu kuruluşların yönetimsel veya ticari faaliyetleriyle ilişkilendirilmesinin de "külliyen yalan" olduğunu ifade etti.

"KRİPTO VARLIK VEYA YURT DIŞI YATIRIM HİÇBİR ZAMAN SÖZ KONUSU OLMADI"

Bolat, ne kendisinin ne de ailesinin kripto varlık veya yurt dışı para yatırımı bulunduğu yönündeki iddiaları da reddetti.

Şahsının ve ailesinin kripto varlıklar veya yurt dışı finansal yatırım işleminin bulunmadığını belirten Bolat, tüm gelir, gider, ödeme, tasarruf ve mali hareketlerinin devletin ilgili kurumlarının kayıt ve denetim sistemleri altında ve kontrole tabi olduğunu ifade etti.

"Her şey şeffaftır" diyen Bolat, devletin ilgili kurumlarına vergi ve sigorta primi borçlarının da bulunmadığını kaydetti.

"HER TÜRLÜ İNCELEME VE DENETİME AÇIĞIZ"

Bolat, MASAK, Sermaye Piyasası Kurulu, BDDK, Gelir İdaresi Başkanlığı ve diğer ilgili kamu kurumlarının bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her türlü inceleme ve denetimine açık olduklarını özellikle vurguladı.

Bütün bu veriler ışığında, 2 yıl 8 aydır aynı SUKUK, yani kira sertifikası niteliğindeki yasal yatırım aracında bulunan ve halen kapatılmamış olan bir aile tasarrufunun, son dönemde yürütülen fon soruşturmalarıyla aynı çerçevede sunulmaya çalışılmasının hakikati ortaya koymak anlamına gelmediğini belirten Bolat, bunun şahsına "çamur atma ve itibarını yıpratma çabası" olduğunu söyledi.

Bolat, söz konusu iddiaları "kara propaganda yalanı" olarak nitelendirdi.

"63 YILLIK HAYATIMIZIN TEMELİ ŞEFFAFLIK"

63 yıllık hayatlarının ve 43 yıllık iş hayatlarının yanı sıra aile ve sosyal hayatlarının en büyük temelinin bugüne kadarki şeffaflıkları olduğunu belirten Bolat, her zaman doğruluk, dürüstlük, hakkaniyet, meşruiyet, vicdan ve ahlak normlarına uymayı ve kanunlara saygılı olmayı düstur edindiklerini ifade etti.

Bolat, halkın ve vatanın hizmetinde cansiperane çalışmanın da temel ilkelerinden biri olduğunu belirterek, "Buna bizi bilen, tanıyan herkes şahittir" dedi.

"Siyasette ve icraatta bulunulduğu zaman bu tür mesnetsiz ve haksız saldırıların yaşandığını" belirten Bolat, "Ama bize Allah'ın izniyle hiçbir zaman bu tür kara propaganda iftirası yapışmaz ve yapışmayacaktır" ifadelerini kullandı.

"HUKUKİ HAKLARIMIZI SONUNA KADAR KULLANACAĞIM"

Açıklamasının son bölümünde hukuki haklarının saklı olduğunu vurgulayan Bolat, kamuoyunu yanıltmaya, şahsının itibarını zedelemeye ve görev yaptığı makama yönelik güveni sarsmaya dönük mesnetsiz yalan bilgi ve iftiralara karşı hukuki yollara başvuracağını bildirdi.

Bolat, söz konusu iddiaları yayan kişi ve kurumlar hakkında bütün hukuki haklarını sonuna kadar kullanacağını beyan etti.

"İDDİALAR TORUNLARIMI AĞLATTI"

Bolat açıklamasında ayrıca, söz konusu iddiaların 8 yaşındaki torunlarını ağlattığını belirterek, iftiraları yayan kişileri "haysiyet cellatları" olarak nitelendirdi.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol