Bakan Bolat: Markalaşmak çok önemli, Türkiyeden 8 dolara çıkan tişört Avrupa’da 150 dolara satılıyor

Türk moda endüstrisinin küresel ölçekteki prestij organizasyonu ve aynı zamanda alanında Avrupa’nın en büyüğü olan İstanbul Hazır Giyim ve Moda Fuarı (IFCO), Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın da katıldığı törenle beşinci kez kapılarını açtı. 

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon ihracatçıları Birliği (İHKİB) tarafından düzenlenen fuar için onlarca alım grubunun yanı sıra beş kıtadan binlerce seçkin alıcı İstanbul’a geldi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, açılış töreninde yaptığı konuşmada beşincisi düzenlenen IFCO’nun yurt içinden ve yurt dışından 30 bin alıcıyı ağırlayacağına dikkat çekti. Bolat, şunları söyledi:

“Bakanlık olarak bütçemizin yüzde 60’ını ihracatçılara destek için ayırıyoruz. Bu yıl ihracata destek bütçemizi yüzde 110 artırdık. IFCO’ya da her türlü desteği sunuyoruz. IFCO Fuarı’nın katılımcı firmaları için 2023’te 90 milyon lira destek verdik. Ayrıca yurt dışından gelen alım heyetlerinin masraflarını karşıladık. Bu yıl da fuar katılım desteğine ve alım heyetlerinin masraflarını karşılamaya devam edeceğiz. Hazır giyimde artık yol haritamız belli: Tasarıma, markalaşmaya ve hızlı teslimata daha fazla odaklanmalıyız. Markalaşma çok önemli. Türkiye’den 1 dolar 35 sente alınan çorap New York’taki mağazada 25 dolara, 8 dolara Türkiyeden çıkan tişört Avrupa’da 150 dolara satılıyor. Bu örnekler markalaşmanın öneminini gösteriyor. Markalaşma konusuna daha çok eğilmek durumundayız. Dünya ölçeğinde en az beş hazır giyim markası çıkarmayı hedeflemeliyiz.”

TİM BAŞKANI GÜLTEPE: HAZIR GİYİMDE 40 MİLYAR DOLARLIK İHRACATA ODAKLANDIK

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe de konuşmasında küresel pazarlarda hazır giyim talebinin 1,5 yıldır yavaş seyrettiğini hatırlattı. Aynı dönemde içerideki yüksek maliyet artışlarına rağmen kurun yatay seyrinin sektörün rekabetçiliğine zarar verdiğinin altını çizen Gültepe, şöyle devam etti:

“Hazır giyim ihracatında işler bir süredir arzu ettiğimiz gibi gitmiyor. Yılın ikinci yarısından sonra küresel pazarların canlanacağını öngörüyoruz. Fuarımıza yurt dışından gösterilen ilgiyi bu hareketlenmenin ilk sinyalleri olarak algılıyoruz. Moda endüstrisi, piyasalardaki gelişmelere ilk tepki veren sektörlerin başında geliyor. İnşallah yılın ikinci yarısından itibaren toparlanma dönemine gireceğiz. Biz oyun planlarımızı ve stratejilerimizi uzun vadeli hedeflere göre kurguluyoruz. Uzun vadede 40 milyar dolarlık ihracatla ülkemizi moda endüstrisinin şampiyonlar liginde daha üst sıralara çıkarmak istiyoruz. Tasarımlı, inovatif ve markalı üretim kapasitemizi artıracak projeler geliştiriyoruz. Yeşil dönüşümü fırsata çevirmek için sektörde farkındalığı artıracak projeler geliştiriyoruz. Yine bu anlayıştan hareketle Yeşil Mutabakat’a uyumun yol haritası niteliğindeki eylem planımızı bir yıl önce açıkladık.“

BU YIL ABD’YE BEŞ, ÇİN’E ÜÇ TİCARET HEYETİ DÜZENLEYECEĞİZ

Gündemle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Mustafa Gültepe, Türkiye’nin Ocak ayını 20 milyar dolar ihracatla kapattığını hatırlattı. Tüm zamanların en yüksek ocak ayı performansını gösterdiklerini vurgulayan Gültepe sözlerini şöyle noktaladı:

“Oran olarak istediğimiz düzeyin altında kalsak da yıla rekorla başlamak bizim için moral oldu. Bu yıl için 267 milyar dolar mal ve 110 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedefimiz var. 2024’le birlikte aynı zamanda Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına da başlamış bulunuyoruz. Küresel pazarlarda durgunluğun devam etmesine rağmen hedefimize rahatlıkla ulaşacağımızı öngörüyoruz. Elbette TİM olarak en yüksek performansı gerçekleştirmek için tüm fırsatları değerlendirecek, ihracatçılarımızı alıcılarla buluşturmaya devam edeceğiz. Ticaret ve alım heyetlerine yine özel bir önem vereceğiz. Bu yıl ABD başta olmak üzere büyük pazarlar için yoğun bir ticaret heyeti programlıyoruz. Mayıs veya haziran ayında İstanbul’da 400-500 kişilik bir alım heyeti planlıyoruz. Bu heyetle hem ihracatçılarımızı alıcılarla buluşturup hem de İstanbul’u dünyaya tanıtacağız.”

İHKİB BAŞKAN YARDIMCISI PAŞAHAN: FİRMALARIMIZ YENİ İŞ BİRLİKLERİNE İMZA ATACAKLAR

İHKİB Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan da konuşmasında IFCO ile İstanbul’u küresel moda endüstrisinin buluşma noktası haline getirdiklerini söyledi.

İlk dört IFCO’da 170’e yakın ülkeden 100 bini aşkın ziyaretçiyi ağırladıklarını bildiren Paşahan, şöyle devam etti:

“Öncekilere olduğu gibi beşinci IFCO’ya yine çok iddialı hazırlandık. Toplam 100 bin metrekare alanda tüm ürün gruplarımızı tek çatı altında bir araya getirdik. Bu sezon yine özel bölümlerimiz olacak. The Core İstanbul alanında, ülkemizin önde gelen moda tasarımcıları yurt dışından gelen alıcı firmalar ile görüşmeler gerçekleştirecek. Fashionist özel bölümünde abiye ve damatlık firmalarımız; Linexpo özel bölümünde ise iç giyim ve çorap firmalarımız birbirinden iddialı koleksiyonlarını sergileyecek. Fuarımızda 600’e yakın seçkin firmamız yer alıyor. ABD, Almanya, İngiltere başta olmak üzere hedef ve uzak ülkelerden alım heyetlerini ağırlayacağız. Katılımcı firmalarımız ve ziyaretçilerimiz ikili iş görüşmeleri yaparak, yeni iş birliklerine imza atacaklar.”

İSTANBUL VALİSİ DAVUT GÜL: SEKTÖR REKABETÇİLİĞİNİ GÜÇLENDİRMELİ

İstanbul Valisi Davut Gül de konuşmasında hazır giyim için kurun ve maliyetlerin rekabetçiliğe zarar veren konular olmaması gerektiğini söyledi. Gül, “Tekstil ve hazır giyim kur rekabeti, enerji ve ucuz işçilikten uzaklaşmalı. Tasarımla, markalaşarak sektörün rekabetçiliğini kurdan ve ve maliyetlerden bağımsız olarak güçlendirebiliriz” dedi.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol