Ayakkabıcılar da dertli: Yüzde 25 istihdam kaybı var
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı İçten: 2023’e başlarken 350 bine yakın istihdamımız vardı. Elimizde net bir veri bulunmamakla birlikte en az yüzde 20-25 civarında bir istihdam kaybımızın olduğunu tahmin ediyoruz.
- | Son Güncelleme:
- | İş'te Gündem
TASD Başkanı Berke İçten, uluslararası arenada ayakkabı sektörünün en prestijli organizasyonunu Cumhuriyetin 100’üncü yıl dönümünde Türkiye’de düzenleyeceklerini bildirdi. Berke İçten, kongreyi ayakkabı endüstrisinin üretim ve tasarım gücünü küresel arenada tanıtmak için önemli bir fırsat olarak gördüklerini söyledi.
İçten, “Bu organizisyonla dünya ayakkabı endüstrisinin dikkatini Türkiye’ye çekeceğiz. Kongrenin yaratacağı rüzgarın son dönemde yaşadığımız sorunların hafiflemesine katkı sunmasını bekliyoruz” dedi.
Küresel ayakkabı endüstrisinin profesyonelleri, sektörün uluslararası düzeyde en büyük organizasyonu olan ‘Dünya Ayakkabı Kongresi’ için Kasım ayında İstanbul’da buluşacak.
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği’nin (TASD) ev sahipliğinde ‘Geleceği Şekillendirmek’ temasıyla düzenlenecek kongrede yeni trendler, teknolojik gelişmeler ve sürdürülebilirlik başta olmak üzere sektörü ilgilendiren tüm kritik başlıklar ele alınacak.
Kongre programı ve sektörün güncel sorunları hakkında bilgi veren TASD Başkanı Berke İçten, ayakkabıda Avrupa’nın en büyük üretim kapasitesinin 550 milyon çiftle Türkiye’de olduğunu hatırlattı. Türk ayakkabı sanayinin üretimin yanında tasarım gücünün de her geçen gün artırdığına dikkat çeken İçten, şunları söyledi:
AYAKKABI SEKTÖRÜNDE EN AZ YÜZDE 20-25 İSTİHDAM KAYBI VAR
“Üretim ve tasarımda büyük aşama kaydetmekle birlikte konjonktürel nedenlerle ayakkabı endüstrimiz için 2023’ün zor geçtiğini söyleyebiliriz. Küresel pazarlarda ayakkabı talebinde ciddi daralmanın olduğu bir dönemden geçiyoruz. Yurt içinde yüksek maliyet artışına rağmen seçimden önce döviz kurunun aylarca yatay seyri nedeniyle fiyat tutturmakta zorlandık ve müşteri kaybettik. Yurt dışındaki pazar kayıplarının yanı sıra ithal ayakkabıda da olağanüstü bir artışla karşı karşıya kaldık. Üstüne bir de finansmana erişim konusunda yaşadığımız sıkıntılar, üretimimize, rekabet gücümüze ve istihdamımıza zarar verdi. 2023’e başlarken 350 bine yakın istihdamımız vardı. Elimizde net bir veri bulunmamakla birlikte en az yüzde 20-25 civarında bir istihdam kaybımızın olduğunu tahmin ediyoruz. Halk arasında ‘çakma’ diye bilinen taklit ayakkabı üretimi de sektörde giderek büyüyen bir sorun olmaya devam ediyor. Taklit ayakkabı, yabancı markalardan daha çok haksız rekabet nedeniyle yerli firmalarımıza zarar veriyor. Dahası taklit üretim firmalarımızın markalaşmasını da engelliyor. İthalatın frenlenmesi için eylül ayında yürürlüğe konulan koruma tedbirlerini olumlu yönde atılmış bir adım olarak değerlendiriyoruz. Taklit ürünlerle ilgili de caydırıcı bir düzenlemenin en kısa zamanda yürülüğe konulacağını ümit ediyoruz. Ayakkabı sektörü için bu zor dönemde kısa çalışma ödeneği ya da prim kolaylığı gibi bir düzenlemeyle istihdam kayıplarının daha fazla büyümesinin önüne geçilebileceğini düşünüyoruz.”
DÜNYA AYAKKABI KONRESİ’NDEN ELDE EDİLECEK GELİR DEPREMZEDELER İÇİN BAĞIŞLANACAK
Türk ayakkabı sanayinin üretim ve ihracatta büyük bir potansiyeli barındırdığına dikkat çeken Berke İçten, mevcut sorunlara rağmen uzun vadeli hedeflere göre stratejilerini kurguladıklarının altını çizdi. Ayakkabıda 2022’de 1,2 milyar dolar olan ihracatı orta vadede 3 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini bildiren İçten, şöyle devam etti:
“Türkiye’nin üretim ve tasarım gücünü dünyaya gösterebilmek için tanıtım çalışmalarına ağırlık veriyoruz. Ayakkabıda dünyanın en büyük ithalatçısı olan ABD pazarına yönelik özel projelerimiz var. Eylül ayında düzenlediğimiz AYMOD Fuarı için yurt dışına özel bir tanıtım çalışması yaptık. 700’ü aşkın nitelikli alıcıyı ulaşım ve konaklama giderlerini karşılayarak AYMOD’a getirdik. 7-9 Kasım tarihleri arasında da ayakkabı sektörünün uluslararası arenadaki en prestijli organizasyonuna ev sahipliği yapacağız. ‘Ayakkabının dünya kupası’ diye adlandırabileceğimiz kongreyi Cumhuriyetimizin 100’üncü yıl dönümünde ülkemize kazandırmaktan mutlu ve gururluyuz. Ayakkabı endüstrimizin üretim ve tasarım gücünü küresel arenada tanıtmak için önemli bir fırsat olarak gördüğümüz kongre için dünyanın dört bir yanından sektör liderleri, tasarımcılar ve uzmanlar İstanbul’a gelecek. Bu organizisyonla dünya ayakkabı endüstrisinin dikkatini Türkiye’ye çekeceğiz. Kongrenin yaratacağı rüzgarın son dönemde yaşadığımız sorunların hafiflemesine katkı sunmasını bekliyoruz.
‘Geleceği Şekillendirmek’ temasıyla düzenleyeceğimiz kongrede yeni trendler, teknolojik gelişmeler ve sürdürülebilirlik başta olmak üzere sektörü ilgilendiren tüm kritik konuları ele alacağız. Kongrenin ana konuşmacısı gelecek bilimci, strateji ve inovasyon uzmanı Matthew Griffin olacak. Griffin, ‘Geleceğe adım atın’ başlıklı konuşmasında yeni dönemin kodlarını katılımcılarla paylaşacak. Claks, Alibaba, Deichmann gibi dünya devlerinin CEO ve üst düzey yöneticilerini ağırlayacağız. Üç gün sürecek kongrenin son gününde fabrika ziyaretleri ve ikili görüşmeler için de zaman ayıracağız. Aslında mayıs ayı için planladığımız, ancak 6 Şubat’taki depremler nedeniyle kasıma ertelediğimiz kongreden elde edeceğimiz geliri depremzedeler için bağışlayacağız. Ayakkabı endüstrimizi sektör liderleri, tasarımcılar ve uzmanlarla buluşturan bu kongreye katkıları için tüm sponsor kurum ve firmalarımıza teşekkür ediyorum.”
YORUMLAR
Yorum Yap