İş kadınından TİGEM'e 'Ayıplı yarış atı sattın' davası

Tarım İşlemeleri Genel Müdürlüğü’nün (TİGEM) satışını yaptığı safkan Arap atı davalık oldu.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

320 bin liraya atı satın alan iş kadını Ferhan Göktürk, “Bana gizli ayıplı tay sattınız. Tendonu yırtılmış. Yarış hayatı bitmiş” diyerek TİGEM’e karşı dava açtı. İdare Mahkemesi ve İstinaf Mahkemesi, Göktürk’ü açtığı davada haklı buldu. TİGEM avukatı kararı temyiz etti. Nihai kararı ise Yargıtay verecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bağlı TİGEM yılın belli dönemlerinde yetiştirdiği tayların satışını yapıyor. Dev bir sektör konumundaki atçılıkta, yüz binlerce insan bu ihaleleri ve yarışları yakından takip ediyor. TİGEM’in 12 Ekim 2021’de düzenlediği ‘elit tay satışı’ ihalesinde 2 yaşındaki ‘Ateş Tolun’ isimli tayı, 15 yarış atı bulunan iş kadını Ferhan Göktürk satın aldı. Göktürk, anılan at için 320 bin TL ödedi.

Göktürk, satın aldığı tayı 15 Ekim’de teslim aldı. Bu esnada, tayın yürüyüşünde bir farklılık gözlemlenemedi. Ancak tayın ayağında hafif bir şişlik olduğu görüldü. Göktürk durumu TİGEM görevlilerine bildirdi. Görevliler, tayın, ayağını cama vurarak kestiğini, muayenesinin yapıldığını ancak bir sorunun olmadığını iletti. Verilen bilgiye itibar eden Göktürk tayı teslim aldı.

Çekilen MR ile durum ortaya çıktı

Ancak ‘Ateş Tolun’ detaylı muayene için Türkiye Jokey Kulübü’nün Veliefendi Hipordomu’ndaki at hastanesine götürüldü. İlk olarak, ayağındaki sıkıntı için ultrason çekildi. Daha sonra MR çekildi. Elde edilen sonuçlar, tayın ayağında sorun olduğuna işaret etti.

Veteriner hekimlerin 30 Ekim’de verdikleri net yanıtlar üzerine, durum TİGEM’e bildirildi. Çıkan sonuçlar Doç. Dr. Dilek Olgun Erdikmen ile veteriner hekim Meredith Simith ile de paylaşıldı. Alanında uzman iki isimden gelen raporlar da olumsuz oldu. Sonuçlar, tayın tendonunda yırtılma olduğunu ortaya koydu.

Tay için ‘gizli ayıplı’ yorumu

Satın aldığı tayın yarışamayacağını gören Göktürk, TİGEM’e karşı dava açtı. Ankara İdare Mahkemesi’nde açılan davada “Satılan tay gizli ayıplı” denildi. Mahkeme, yargılama kapsamında bilirkişi raporu da aldırdı. Yargılama sonrası Göktürk haklı bulundu. İdare Mahkemesi kararı İstinafa taşındı. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi de, yerel mahkemenin kararını onadı.

TİGEM: Zamanında bildirmedi

Bu aşamadan sonra TİGEM avukatı kararı temyiz etti. Yargıtay Hukuk Dairesi’ne yapılan başvuruda, “Ayıp ihbarı zamanında yapılmadı. İrade sakatlığı nedeniyle sözleşmenin geçersiz sayılmasını gerektirecek koşullar oluşmadı. Ayıba karşı tekeffül (sorumluluğu üstlenme) hükümleri oluşmadı” denildi.

Ateş Tolun o gün ihale listesinde yoktu

Ferhan Göktürk’ün avukatı ise TİGEM adına sunulan temyiz dilekçesine karşı verdiği dilekçede “Davalı kurum Osmanlı'dan beri at yetiştiriciliği ile uğraşan bir kurumdur. Dava konusu tay 12 Ekim 2021 tarihli, ihale listesinde bulunmamasına rağmen normal ihalenin yapılmasından sonra en son at olarak ihaleye çıkarılacağı anons edilmiş, yapılan bu anonsta da tayın geçirdiği kaza ile ilgili katılımcılara hiçbir bilgi verilmemiştir. İhale tarihinde gizli ayıplı olan bu tayın sakatlığı dahi tam olarak tespit edilemeden, yarış hayatı bitmiş bir atın satışa konulması ve ihale edilmesi satıcının ağır kusurudur. Zira satılan taydaki ayıp müvekkilimden ve diğer alıcılardan gizlenmiştir” denildi.

Dava konusu olan Ateş Tolun 320 bin liraya ihale edilmişti.

‘Sakat olduğunu bildikleri halde sattılar’

Cevap dilekçesinin devamında ise şu ifadelere yer verildi: “Davacı kurum yetkilileri bilerek ve isteyerek hasarı gizledikleri gibi, kötü niyetli bir şekilde bu gizli ayıplı tayı da satışa çıkarmışlardır. İki yüzyıldır at yetiştirme işi ile uğraşan ve binlerce atı olan bir kurumun hileli davranış sergilemeden bu satışı yapması olağan değildir.”

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol