Fuarda büyük ilgi: ABD halkı 'Türk tatlarının' peşinde

Dünyanın dört bir tarafından şekerleme, çikolata, bisküvi, atıştırmalık ürünler, hazır yiyecekler ve dondurma üreticilerinin katıldığı ABD’deki fuara; Türk şirketler çıkarma yaptı.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

ABD’nin Şikago kentinde bu yıl 26’ncı kez düzenlenen Uluslararası Şekerleme ve Atıştırmalık Ürünler Fuarı “Sweets & Snacks Expo 2023” fuarına Türk şirketler damga vurdu. 

Çikolata, şekerleme, bisküvi, atıştırmalık ürünler, hazır yiyecekler ve dondurma sektöründe faaliyet gösteren firmaların katılımcı olduğu fuara, Türkiye 13’üncü kez milli katılım organizasyonu düzenledi. Türkiye’nin, 2022’de 708 milyon dolarla hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe en çok ihracat gerçekleştirdiği ikinci ülke olan ABD’de düzenlenen fuarda; 23 Türk firması yer aldı. Türk ürünlerine ABD’de her geçen gün ilginin arttığına dikkat çeken İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı; 2023 için ABD’ye yapılan ihracatta yüzde 15-20 artış beklediklerini, ihracatın 800-850 milyon dolar arasına çıkabileceğini söyledi. ABD ile yapılan ticarette son 7 yıllık periyotta her yıl ortalama yüzde 15-20 arasında büyüme yakaladıklarına dikkat çeken Kazım Taycı, “ABD halkının her geçen gün ürünlerimize karşı olan ilgileri biraz daha artıyor. Bu ilgiye üreticilerimiz, sanayicilerimiz aynı şekilde karşılık veriyor ve buna göre pozisyon alıyor. ABD halkının sevmiş olduğu tatları, lezzetleri ön plana çıkarıyorlar. Hatta ambalaj tasarımlarını buna göre belirliyor, sunum şekillerini değiştiriyorlar. Biz de ABD’ye daha fazla ihracat yapmak isteyen üreticilerimize, “Ürünlerinizi daha fazla ‘Amerikanize’ edin” diyoruz. Böylece, ABD pazarında Türk ürünleri daha fazla ön plana çıkabiliyor. Türk ürünleri ABD raflarındaki etkinliği de artırmış oluyor.” dedi.

KÜLTÜRÜ ÖĞRENİP, TİCARETİ ARTIRIYORUZ

İHBİR olarak kendilerinin de ABD’ye olan ticaretin artmasına yönelik çalışmalarını sürdürdüklerine değinen Kazım Taycı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“ABD ile olan ticaretimizi geliştirmek adına üyelerimiz için organizasyonlar düzenliyoruz. ABD’den alım heyetlerini Türkiye’ye getiriyor, sektörel satın almacıları üreticilerimizle buluşturuyoruz. Sonrasında Türkiye’deki üreticilerimizi, firmalarımızı alıp ABD’ye götürüyoruz. Türk firmalarımızı ABD’de büyük alıcılarla buluşturuyoruz. ABD’nin Şikago, New York, Las Vegas ve Miami gibi çeşitli bölgelerinde gıda ile ilgili düzenlenen tüm organizasyonlarda İHBİR olarak yer alıyor ve buradan edindiğimiz bilgileri üyelerimizle paylaşıyoruz. Bu organizasyonlara üyelerimizin katılması için yönlendirmeler yapıyoruz. Çünkü, o ülkenin kültürünü öğrenirsek daha fazla ticaret yapabileceğimizi biliyoruz. Ne kadar temas kurulursa ne kadar ülke ziyaret edilirse ticaretimizi daha çok artıracağımıza inanıyoruz. Bu çerçevede de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” Yapılan çalışmaların meyvelerini vermeye başladığını dile getiren Taycı, “ABD’ye Türk firmalarının ilgisi her geçen gün artıyor. Uluslararası Şekerleme ve Atıştırmalık Ürünler Fuarı ‘Sweets & Snacks Expo’ya da çok fazla talep geldi. 30’a yakın Türk firması fuar alanında yer olmadığı için katılamadı. Biz de durumu çözebilmek adına fuar idaresiyle temas kurduk. Ancak, bu yıl için Türk firmalara ayrılan bölümü genişletemedik. Temaslarımız gelecek yıl için devam ediyor. Gelecek yıl Türk firmaları olarak çok daha büyük bir alanda yer almayı amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

TAHIL KORİDORU’NDAN 31 MİLYON TON ÜRÜN GEÇTİ

ABD’de düzenlenen fuarda Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Türkiye’nin girişimleriyle oluşturulan ‘Tahıl Koridoru’ hakkında da değerlendirmeler yapan Kazım Taycı, şunlar söyledi: “Tahıl Koridoru, Türkiye'nin siyasi ve bürokratik çok önemli zaferlerinden bir tanesidir. Eğer ‘Tahıl Koridoru’ açılmamış olsaydı insanoğlu tahılda ve hububatta yani, en temel gıdada dünya üretiminin yüzde 30'luk bölümünü oluşturan Rusya ve Ukrayna'nın ürünlerine erişemeyecekti. Eğer iki ülkenin ürünleri pazardan çekilmiş olsaydı, fiyatların ne kadar yükselebileceğini tahmin etmek zor olmazdı. Şu anda en güncel rakamlarla yaklaşık 600 gemi ile 31 milyon tona yakın hububat ve tahıl ürünü dünya pazarlarına arz edildi. Bu ürünlerin yüzde 30'luk bölümünü Uzak Doğu ülkeleri, yüzde 40'lık bölümünü ise Avrupa alıyor. Yüzde 13'lük bölümü de Türkiye’ye geliyor.” Son olarak, ‘Tahıl Koridoru’ anlaşmasının 2 ay daha uzatıldığını da hatırlatan Kazım Taycı, “Bizim arzumuz en azından 8 aylık ya da 1 yıllık bir uzatmaydı. Ancak, Türkiye'nin koordinasyonunda ve organizatörlüğünde bu sürecin devam etmesini bekliyoruz.” dedi.

11,4 milyar dolar 2022’de hububat, bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı

2,3 milyar dolar Sektörün ihracatında 2022’de ilk sırada yer alan Irak’a yapılan ihracat

708 milyon dolar 2022’de sektörün ABD’ye gerçekleştirdiği ihracat

%28,49 ABD’ye yapılan ihracatta 2021’e göre yaşanan artış

%6,18 Sektörün toplam ihracatından ABD’nin aldığı pay

850 milyon dolar 2023’te sektörün ABD’ye yapmayı hedeflediği ihracat

73,8 milyon dolar 2023 Nisan ayında sektörün ABD’ye gerçekleştirdiği ihracat

749 milyon dolar 2023’ün ilk 4 ayında sektörün ABD’ye olan ihracatı

%6,4 İhracatta 2022’nin ilk 4 ayına göre, 2023’te yaşanan yükseliş

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol