Bu sitelerden alışveriş yapanlar yandı! Paraları alıp sırra kadem bastılar

Binlerce kişinin, aynı tasarım 4 e-ticaret sitesinin kurban olduğu ortaya çıktı.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Cep telefonu, ev eşyası, zücaciye ve elektronik ürünlerini biraz daha düşük fiyata satan şebeke paraları topladı; ürünleri ise göndermedi. 4 sitenin alan adı, kutup bölgesine en yakın noktalardan biri olan İzlanda’dan alınmış. Sitede verilen telefonlara yanıt verilmiyor; Ataşehir’deki adreste de başka firma bulunuyor.

Halktv'den Dinçer Gökçe'nin haberine göre Türkiye’nin birçok ilinden binlerce kişi şu sıralar uğradıkları dolandırıcılığın şokunu yaşıyor. Kimi 5-6 bin kimi 70-80 bin lira kaptırmış durumda.

Ödemelerin büyük bölümü banka hesaplarına yapılmış. Savcılık başvurularına göre, şüpheli konumda İstanbul Ataşehir’de kurulu görünen bir şirket yer alıyor. Kayıtlara göre Baysallar AVM Züccaciye Elektrikli Ev Aletleri Perakende şirketi geçen 17 Mart’ta kuruldu.

Bodrum’da yaşadığı anlaşılan Ayşe C. isimli bir kişi adına kurulan şirket Ataşehir Küçükbakkalköy ’deki bir adreste görünüyor.

4 sitenin alan adı İzlanda’dan

Bu şirkete bağlı olarak 4 sitenin kurulduğu anlaşıldı. ‘baysallaravm.com’, ‘ergencler.com’, ‘artemisev.com’ ile ‘baltaciogluzuccaciye.com’ adı verilen sitelerin profesyonel bir biçimde oluşturulduğu anlaşılıyor.

Alışveriş yapmak isteyen kişilerin olası şüphelerini giderebilecek hemen her bilgi sitelere konulmuş. Söz konusu 4 sitenin domainleri (alan adları da) geçen mart ortasında alınmış görünüyor.

Sitelerin domainleri, İzlanda’nın başkenti Reykjavik’teki bir şirketten alınmış. Bilindiği gibi Reykjavik, yeryüzünde kutup bölgesine en yakın başkent olma özelliği de taşıyor.

O adreste başka bir firma bulunuyor

Anılan sitelerden son günlerde alışveriş yapan binlerce kişinin mağdur edildiği ifade ediliyor. Çok sayıda kişi, bulundukları illerin savcılıklarına başvurdu.

Kimi tüketicinin de CİMER’e başvuruda bulunduğu anlaşıldı. Alışveriş yapılan sitelerdeki numaradan kimseye ulaşılamıyor. Şirketin kayıtlı adresine gidildiğinde ise, Baysallar AVM’nin anılan adreste olmadığı belirlendi.

Halktv.com.tr muhabiri, anılan sitelerde alışveriş yapan, ödemesini yapan ancak ürününü teslim alamayan 10’a yakın kişi ile görüştü.

İki cep telefonu için 44 bin 665 lira gönderdi

Birol İneli, 17 Mayıs günü ev için bir ürün aldı. 4.525 liralık ödemesini de banka havalesi ile yaptı. Ancak ürününü alamadı. Üniversite öğrencisi Burak Akbaş da, amcasına ve babasına toplam üç adet Iphone 13 cep telefonu aldırdı.

Anılan telefonların, başka e-ticaret sitelerine göre daha uygun fiyata satışa sunulduğu anlaşıldı. Akbaş 2 telefon için 18 Mayıs’ta 44 bin 655 lira gönderdi. Akbaş, babasına aldırdığı telefonun ödemesini ise kredi kartı ile yaptı. 3 telefon gönderilmediği gibi siteden kimse de ulaşılamıyor.

‘Düşük fiyat tuzağı’ ile kandırdılar

İnşaat Mühendisi Fatih Turan da anılan sitelerin birinde bir adet Iphone 13 aldı. Sektörün en büyük e-ticaret sitelerinde bu ürünün fiyatı 29-30 bin TL seviyesinde. Dolandırıcılık şebekesinin sitesinde ise aynı ürün 22 bin 337 lira seviyesindeydi. Turan, 17 Mayıs’da ödemesini gönderdi ancak ürünü alamadı.

Google aramalarında üstte çıktı

Reklam direktörü Hakan Armutcu ise, aldığı akıllı robot süpürge için 5 bin 524 lira ödeme yaptı. Ancak ürününü alamadı. Armutcu, şebekenin profesyonel çalıştığına işaret ederek “Adamların ticari sicil gazetesi, e-ticaret kayıtları, pazar yerlerinde mağazaları var. Google alışveriş sekmesinde sürekli çıkmasından dolayı alışveriş yaptım. Faturayı yolladılar hemen. Sipariş numarası ve sözleşme yolladılar. Çok profesyoneller. Google’ın alışveriş sekmesi yüzünden herkes bu siteye ulaştı. Normalde bir mağazanın buraya çıkması için alışveriş hitinin yüksek ve uzun süredir bu işi yapıyor olması gerekiyor. Google böyle dolandırıcılara çanak tutuyor” dedi.

Ne para iadesi yapıldı ne kimseye ulaşabildi

Murat Bıçakcı isimli bir başka mağdur ise aldığı Philips Airfryer için ödemesini yapmasına rağmen ürününü alamadı. TÜRKSAT çalışanı Selim Çakır ise 16 Mayıs’ta ‘Baysallaravm.com’ üzerinden şarjlı dikey süpürge aldı. Normalde 5 bin 740 lira olan ürüne, ‘anneler günü indirimi’ adı altında bir indirim uygulanarak 5 bin 180 liraya indirimdi. Çakır da ödemesini gönderdi. Ancak ürün gönderilmediği gibi Çakır’a ne para iadesi yapıldı ne de telefonlarına yanıt alabildi.

Konu ile ilgili sitelerde yer alan telefon numaraları telesekretere bağlandıktan kısa süre sonra kapanıyor. Sitede yer alan e-posta adresine gönderdiğimiz mesajlara ise yanıt alamadık.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol