Dövizde alım satım farkı 1 lirayı aştı

Yerel seçimler öncesinde, aynı geçen yıl genel seçimlerde de olduğu gibi, piyasalarda fiziki döviz talebi arttı. Kur, yeni haftanın ilk gününde 32 lirayı geçerek rekora imza attı

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Oluşan bu talebe ne Fitch’in not artışı ne de Bakanlığın açıklamaları etkili olamadı. Aradaki fark 1 lirayı aştı. Uzmanların sosyal medya hesaplarından paylaştığına göre, serbest piyasada döviz ve altın satışlarına sınırlama geldi.

Türkiye’de piyasalar yeniden deyim yerindeyse ‘dejavu’ oluyor. Geçen sene genel seçimler öncesinde kurda yaşanan hareketlilik ve piyasalardaki makas, seçimler yaklaştıkça açılmıştı. Şimdi aradan geçen hemen hemen 1 yıllık süreçte aynı süreç yine başladı. Seçim öncesinde dövize fiziki talep artınca, yeniden bankalarla piyasalar arasında kur makası açıldı.

Bankaların döviz alış ve satış kotasyonları arasındaki fark 1 lirayı geçti. Haftanın ilk iş gününde de döviz kurunda yeni rekor geldi. 32 lirayı geçen kur yeni rekoruna imza atarken, Kapalıçarşı piyasasında 33 lirayı aştı. Cuma günü doların satış fiyatı 31,9620 lira, Euro’nun satış fiyatı ise 35,0400 lira olmuştu.

Kapalıçarşı ile bankalar arası farkın açılmasındaki en büyük nedenlerden biri, yoğun talep. Bankaların bu alanda hızlı şekilde işlem yapması zorlaşınca daha fazla likidite sağlamak adına alış-satış arasında farklar gittikçe açılıyor. Uzmanların sosyal medya hesaplarından paylaştığına göre, serbest piyasada döviz ve altın satışlarına sınırlama geldi. 2 bin dolar veya 2 bin Euro üzerinde satışın gerçekleşmediği piyasalarda bir kişiye bir günde bir işlem hakkı tanınıyor. Altın satışı da ancak 30-35 gram arasında yapılıyor. Resmi işlem yapmayan alım satım yerlerinde kurun daha yüksek olduğu da iddia ediliyor.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol