Mısır’da dün yaşanan olaylar sonrası, bölgede iş yapan Türk yatırımcılar endişeli. Şu anda büyük kayıp yaşamayan Türk yatırımcı ve ihracatçıları, ülkenin iç savaşa sürüklenmesinden korkuyor
Kuzey Afrika ülkesi Mısır’da iki buçuk yıldır devam eden karışıklıklar, dün güvenlik görevlilerinin darbe karşıtlarına sert müdahalesiyle yeni bir safhaya geçerken, ülkede ticareti bulunan Türk yatırımcıların da tedirginliğini artırdı.
İç savaşın başlamasından korkulan ülkeye, Türk işadamlarının gıda yardımı yapması çağrısında bulunuldu. Ülkede yaklaşık 250 Türk şirketinin 2 milyar dolarlık yatırımı var. İki ülke arasındaki ticaretin hacmi ise 5 milyar doları buluyor.
Gıda yardımı önerisi
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield, Mısır’ın gönül bağlarımızın bulunduğu bir ülke olduğunu hatırlatarak, 600 yıllık Osmanlı geçmişimizin olduğu ve Afrika’daki en büyük pazarımız konumundaki Mısır’a Türk iş insanlarını desteğe çağırdı. Mansfield, “Ülkede demokrasinin taşları yerine otururken sancılar, olaylar oluyor. 90 milyonluk nüfus bir buçuk yıldır üretimden uzak. Dost kötü günde belli olur. Şu dönemde tüketim malları konusunda destek verebiliriz. Gıda üreticileri ürünlerini ne zaman yükleyebileceklerini Mısır Ticari Müsteşarı Mostafa Mikawi’ye bildirirlerse ülkeye önemli destek sağlanmış olur” açıklamasını yaptı.
Fabrikalar uzakta...
İş insanları olarak ancak şu andaki durumu seyredebildiklerini, görevlerinin hükümetleri yargılamak değil, her hükümetle çalışmak olduğunu dile getiren Zuhal Mansfield, “Türk yatırımcılar için şu anda çok büyük sıkıntılar yok. Fabrikalar olayların dışında olduğu için üretimler azalsa da devam ediyor. Ülkeyle olan serbest ticaret anlaşması da aynen sürüyor. Mısır, bölgede bir köprü. Mısır’ın alacağı şekil, Afrika ve Arap coğrafyasını da şekillendirecek. Kargaşanın bir an önce sakinleşmesini beklemek gerekiyor” diye konuştu.
SON OLAYLAR KEPENK KAPATTIRDI
Mısır’da yatırımı bulunan 250 Türk firması arasında Mavi Jeans, De Facto, Flo, Sarar, Evyap, Hayat Kimya, Betek Boya, Kipaş, LcWaikiki gibi firmalar bulunuyor. Türk yatırımcıların ülkedeki olaylarla ilgili tedirgin bekleyişi sürüyor
‘Yatırımda frene bastık’
Vahap Küçük LcWaikiki Yönetim Kurulu Başkanı
“İskenderiye’de fabrika yatırımlarımız var. Üretimde herhangi aksaklık olmadı. Mağaza tarafında çalışanların can güvenliği açısından satışa ara verildi. Ama bu kapanış ne kadar sürer kestirmek zor. Şu anda ülkedeki yatırım planlarımızla ilgili ister istemez frene bastık. Ülkenin nereye gideceğini bilemiyoruz. Suriye gibi olursa yapacak bir şey yok. Ama kısa vadede düzelirse büyüme politikamızdan vazgeçmeyiz.”
‘Mağazamızı açmadık’
Süleyman Orakçıoğlu Orka Group (Damat) Yönetim Kurulu Başkanı
“Mısır’da iki mağazamız var. Birisi Kahire diğeri ise İskenderiye’de. Son gerilimden sonra Kahire’deki mağazamızı açmadık. Bu gerilimler herkese zarar verecektir. Bir an önce sıkıntının aşılmasını bekliyoruz. Mısır bizim için çok önemli bir pazar. Çok talep görüyoruz. Eğer bu gerilimler olmasaydı mağaza sayımızı ona çıkartmayı planlıyorduk. Bundan sonraki süreci kaygıyla izliyoruz.”
‘Biz etkilenmedik’
Orhan İdil Hayat Kimya Genel Koor.
“Mısır’da çocuk bezi fabrikamız var. Olaylar satışlarımızı ve üretimimizi etkilemedi, herhangi bir problemle de şu ana kadar karşılaşmadık. Bu yaşanan tatsız olayların Mısırlılar için en iyi şekilde sonuçlanacağına inandığımız için Mısır’da gerçekleştirmeyi planladığımız yatırımlar üzerinde de hız kesmeden çalışmaya devam ediyoruz.”
‘İç savaş olursa kayıplar büyür’
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, ülkedeki Türk firmalarının bugüne kadarki olaylarda işlerinde çok büyük aksaklık yaşamadığını dile getirerek, şunları kaydetti: “Firmaların yerleşim yerleri ana merkezlerin dışında. O nedenle iş kapasitesi olarak etkilenme olmamıştı. Ama bu son gelişmelerden sonra olaylar iç savaşa dönüşürse herkesin kaybı olur. Oradaki fabrika üretimleri biraz düştü ama çok büyük sıkıntılar olmadı. Ama karışıklıkların kısa vadede firmaları nasıl etkileyeceğini çok kestiremiyoruz.”
İşler büyüyordu
Mısır’a yapılan ihracat, 2008’de 1 milyar doların üstüne çıkarak 1.4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Mısır’a ihracat her yıl artarak, 2009’da 2.5, 2010’da 2.2, 2011’de 2.7 ve 2012’de 3.6 milyar dolar oldu.
Hanife Baş/Milliyet
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |