Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye yapılan darbenin temelini hazırlayan halk hareketlerinin ardından tetikleyici etken olarak yönetimin ekonomide yeterli başarıyı gösterememesi geliyor.
İlk Tahrir isyanının ardından ülkenin yurtdışında güvensiz bir destinasyon olarak gösterilmesi, Mısır ekonomisinin neredeyse beşte birini oluşturan ve 10 milyon kişiye istihdam sağlayan turizm sektörü için yıkıcı oldu.
Turizm geliri 2011 yılında üçte bir oranda azalıp 8.8 milyar dolara indi. Ülke döviz şokuna girerken para birimi rekor derecede değer yitirdi.
Yönetim döviz açığını kapatmak için IMF’ye başvurup 4.8 milyar dolar kredi almak istedi ama Fon katı vergi reformunda ısrar edince anlaşma yapılamadı.
Artan işsizlik ile düşen gelir isyanları tetikledi ve Mursi’nin görevden alınmasına neden olan darbe geldi.
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |