Türkiye’de son dönemde iş dünyasının gösterdiği ilgi ve yaptığı yatırımlar, sanat pazarını büyüttü. Contemporary İstanbul’un düzenleyicisi Ali Güreli, “Çağdaş sanat pazarı 350 milyon dolara koşuyor” bilgisini verdi.
Devletten ayrılan bütçelerin yetersizliğine rağmen Türkiye, kültür ve sanatta özel sektörün çabalarıyla büyümeye çalışıyor. Sanat ekonomisinin lokomotifi ise çağdaş sanat. Son yıllarda büyük patronların gösterdiği ilgi ve ayırdıkları bütçenin etkisiyle 300 milyon dolarlık büyüklüğe ulaşan sanat ekonomisi yeni dönemde 350 milyon dolarlık büyüklüğe ulaşacak.
Devlet desteği şart
Sanata ciddi bütçeler ayıran patronlar ise devletin bu alanda daha aktif olmasını bekliyor. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Başkanı Bülent Eczacıbaşı, devlet bütçesinden özel yatırımcılara destek gelmesi gerektiğini belirterek, “Maalesef, kültür ve sanata her yıl devlet bütçesine çok az pay konuluyor. Bunun mutlaka artırılması gerekiyor” dedi. İKSV’nin bütçesi yetmediği için çalışma binası olan Deniz Palas’ın satılmaması için 50 milyon liralık bağışla destek olan Eczacıbaşı, “Sanata yatırım pahalı bir iş, devlet desteği gelmediğinde biz de zorlanıyoruz” itirafında bulundu.
Her yıl belirlenen Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesi, ne yazık ki hâlâ 2 milyar liraya ulaşamadı. İçinde turizm ve tanıtımın da yer aldığı bütçe rakamları 2012’de 1.7, bu yıl 1.8 milyar liralarda kaldı, gelecek yıl içinse 1.9 milyar lira ayrıldı.
Çağdaş sanat büyüyor
Her şeye rağmen büyüyen pazarda, çağdaş sanat öne çıkıyor. Çağdaş sanat fuarı Contemporary İstanbul’un düzenleyicisi Ali Güreli, çağdaş sanat hacminin 300 milyon doları aşıp 350 milyon dolara doğru gittiğini söyledi. Bu gelişmenin odağında genç sanatçıların öne çıkmasının bulunduğuna dikkat çeken Güreli, çağdaş sanat müzayedelerinin ve sanatçıların direkt satışlarının da etkili olduğunu vurguladı.
150 yabancı koleksiyoner
Güreli, bu yıl Contemporary İstanbul’da sergilenen 90-92 milyon değerdeki eserlerden 63 milyon dolara yakın tutarda satış yapıldığını belirtirken, eserlerin yüzde 68 - 70’inin alıcı bulduğunu anlattı. Güreli “Bu yıl ki fuarımıza 150 yabancı koleksiyoner geldi, 2014 ve önümüzdeki yıllarda bu sayı, 1000’in üzerine çıkabilir” dedi. İstanbul sınırları aştı Bütün dünyadan Contemporary İstanbul’a gelen koleksiyonerlerin daha sonra Abu Dabi ve Berlin’e gittiğini belirten Güreli, “İstanbul, giderek ilgi odağı oluyor. Söz konusu üç noktada da sesimizin iyi çıktığını gördük. Gelecek seneki fuar için bu çok önemli” ifadesini kullandı.
Katar’da müze bütçesi 1 milyar dolar
Bir ülkede sanatın gelişmesi müzelerin gelişmesiyle ve müzelere yapılan yatırımlarla mümkün oluyor. Mesela, Ortadoğu’da petrol ve doğalgazdan para kazananlar sanatsal yatırımlara ağırlık veriyor. Güreli, Katar Emiri’nin kızı Sheikha Mayassa’nın yönettiği Katar Müzeleri Denetimi (QMA) altındaki müzelerin 2013 bütçesinin 1 milyar dolara yükseltmesini buna örnek gösteriyor.
Sanat kredisi veriyor
Yapı Kredi Bankası’nın sanatsal yayınlardan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tülay Gülgen ise hem yayıncılıkhem de sergi alanında çalıştıklarını, topluma sanatı sevdirmeyi ilke edindiklerini söylerken, “Bankamız, özel bankacılık alanında sanat kredisi veriyor. Çünkü yatırımcılar sanatçıya nakit para ödemekte zorlanıyorlar, bizden kredi alarak bu hobilerini yerine getiriyorlar” dedi.
En pahalı Türk resmi Zeid’in tablosu
Çağdaş sanatta bu yılın rekorunu, Sanayi-i Nefise mektebinin ilk kadın öğrencilerinden, Fahrünnisa Zeid’in 1962 tarihli “Atomun Parçalanışı ve Bitkisel Hayat”adlı tablosu kırdı. Eser, Dubai’de Christie’s Müzayede Evi’nde 2 milyon 741 bin dolara yani yaklaşık 5 milyon 450 bin liraya satıldı. Bu satışla Zeid, aynı zamanda Ortadoğu’da “en yüksek” fiyata satılmış eserin de sahibi unvanını aldı.
Zafer Yıldırım aldı
Şakir Paşa’nın kızı, II. Abdülhamit’in sadrazamlarından Cevat Paşa’nın yeğeni ve Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın kız kardeşi olan Zeid, soyadını Kral 1. Faysal’ın kardeşi ve dönemin Irak Büyükelçisi Emir Zeid’le evlendikten sonra aldı. Zeid’in tablosunu alanın ismi önce açıklanmadı. Ancak alıcının daha sonra Orijin Grup ve İstinye Park AVM’nin ortaklarından Zafer Yıldırım olduğu ortaya çıktı.
800 parçalık koleksiyon
Cumhuriyet’in 90’ıncı yılında 29 Ekim’de gerçekleşen müzayedede tabloyu alan Yıldırım, “Bu önemli eseri kendi yuvasına Türkiye’ye getirmekten mutluluk duyuyorum” dedi. Yıldırım, 20 yılda topladığı hat sanatları ve resim tablolarından oluşan 800 parçalık bir koleksiyona sahip bulunuyor.
Mavi Senfoni 3. sırada
Zeid’in kırdığı rekor, daha önce Erol Akyavaş’ın bu yıl ismi açıklanmayan bir Türk’e satılan ve 2 milyon 900 bin lira fiyatlı “Kabe” adlı eserine aitti. 2009’da Yıldız Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker’in satın aldığı Burhan Doğançay’a ait “Mavi Senfoni” de vergileriyle birlikte 2 milyon 800 bin liralık fiyatla üçüncü sırada yer alıyor.
Perihan Çakıroğlu/Bugün
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |